Den HelderPolitiek

Burgemeester Nobel: “Extremen worden steeds extremer”

Den Helder – “De context ligt vaak genuanceerder. We zouden weg moeten blijven van die ene regel uit een verhaal, 280 tekens uit een twitterbericht of Facebook waar maar een kwart of een halve waarheid wordt verteld”, vindt burgemeester Jeroen Nobel, kritisch wijzend naar de hedendaagse sociale media.

“We gaan te weinig met elkaar in gesprek. In Nederland hebben we een historie van cabaretiers die dingen heel hard kunnen vertellen en roepen. Gisteravond even gekeken naar Veronica Inside, een soort sportprogramma en ook weer niet. Het gaat over van alles en niks. Wat het wel helder heeft gemaakt, is dat we ook in Nederland wel een gesprek hebben te voeren. De meeste zorgen baart mij dat de extremen steeds extremer worden, maar het gewone gesprek, wat gebeurt er in de maatschappij en hoe kun je mensen meer bij elkaar brengen, steeds lastiger lijkt om iets te kunnen verbinden. Als verbinder ben je of te soft, en als je aan de andere kant staat ben je te hard of je laat dingen los.”

Integriteit
De gesprekken over discriminatie naar aanleiding van de gebeurtenissen in Amerika voeren de afgelopen weken in Nederland de boventoon. Burgemeester Nobel meldt dit een goede ontwikkeling te vinden. “Het moet gewoon een punt van gesprek zijn. Of het nu gaat over hoe mensen met een ander kleurtje of een andere achternaam wel of niet makkelijk een positie krijgen op de arbeidsmarkt of allerlei andere zaken. Ik ben blij dat de politiek in Den Haag en de minister-president zich nu ook realiseren dat alleen zeggen dat discriminatie niet past in ons land onvoldoende is. Het staat in de grondwet, maar dat zijn slecht letters. Het moet niet zo zijn dat we over tien jaar weer dezelfde discussie met elkaar voeren zonder een stap verder te zijn.”

De burgemeester noemt het een kwestie van integriteit om in te grijpen bij meldingen van discriminatie. Of het nu gaat om een sollicitatieprocedure waarbij iemand medewerker wil worden bij de gemeente of een ambtenaar die een burger niet correct behandeld. Nobel geeft aan te willen weten waar het over gaat, of het verhaal klopt en zegt ook toe niet terug te deinzen om maatregelen te treffen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button