DefensieHollands Kroon

Bemanning van geborgen bommenwerper Nieuwe Niedorp 81 jaar na crash begraven

Bergen op Zoom – De Tsjechische bemanningsleden die 81 jaar geleden crashten bij Nieuwe Niedorp zijn donderdag op de oorlogsbegraafplaats bij Bergen op Zoom herbegraven. Zij waren op de terugweg van een bombardement op Bremen toen ze uit de lucht werden geschoten door een Duitse nachtjager. Vorig jaar werd het toestel, met aan boord vijf bemanningsleden, geborgen.

“Het is voor mij erg emotioneel”, vertelt Radan Bukva, de achterneef van de omgekomen vlieger Vilém Konstancky. “De cirkel van het leven van mijn oudoom is rond. Met militaire eer, zoals hij het, net als zijn kameraden, verdiend heeft. Ik ben Nederland heel erg dankbaar.”

De berging vorig jaar viel onder het nationaal programma berging vliegtuigwrakken dat wordt betaald vanuit het Rijk. Doel is om neergestorte toestellen op te graven waarbij verwacht wordt dat er nog stoffelijke resten van bemanningsleden aan boord zitten. Bij het vliegtuig in de Kostverlorenpolder vermoedde men dat er nog vijf mannen aan boord zouden zitten, het zesde bemanningslid, de piloot, had zichzelf nog weten te redden met zijn parachute.

Burgemeester Rian van Dam was ook aanwezig.

“Ik vond het een prachtige ceremonie”, vertelt Rian van Dam, burgemeester van de gemeente Hollands Kroon. “Ongelofelijk dat de fly-by precies was op het moment van de begrafenis.” Twee toestellen vlogen over toen militairen de kist met de stoffelijke resten lieten zakken. “Het is mooi dat ze teruggevonden zijn en nu hier, tussen hun kameraden, hun laatste rustplek hebben gekregen.”

Buitenlandse ministers
Bij de begrafenis vandaag op de oorlogsbegraafplaats bij Bergen op Zoom was ook minister van Binnenlandse zaken Hanke Bruins Slot aanwezig, net als de ministers van Defensie van zowel Tsjechië als Slowakije. Vanuit Nieuwe Niedorp was ook een kleine delegatie gekomen, waaronder de eigenaren van de grond waar het toestel gevonden werd.

“Mijn oom is nooit vergeten. Mijn oma en mijn ooms spraken vaak over hem”, vertelt Radan Bukva. “Je moet je voorstellen dat de moeders en vaders nooit bloemen hebben kunnen leggen op de graven. Dat kan nu wel. We weten nu dat we hiernaartoe kunnen komen om bloemen te leggen.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button