Defensie

Zr.Ms. Urk uit inventaris van marine gehaald

Den Helder – De Koninklijke Marine heeft afscheid genomen van Zr.Ms. Urk. De mijnenjager is deze week na meer dan 35 jaar trouwe dienst op ceremoniële wijze uit dienst gesteld. Het schip behoorde tot de Alkmaarklasse, die in 1989 nog 15 schepen telde. Nu ook Zr.Ms Urk uit de inventaris van Defensie verdwijnt, zijn er nog maar vijf vaartuigen van dit type over.

Inmiddels kan de marine wel uitkijken naar nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. De eerste van zes komt volgens de huidige planning in 2025 in dienst. Dat is de toekomstige Zr.Ms. Vlissingen. De hoofdtaak van de vaartuigen is de zee, kustwateren en havenmondingen vrij te houden van explosieven. Ook voeren ze mijnenbestrijdingsoperaties uit en beschermen daarmee maritieme eenheden in mijnengevaarlijke gebieden.

Visserij
Al met al beschermt de marine met de mijnenbestrijdingsvaartuigen overigens niet alleen militaire eenheden, maar ook de visserij. Met het ruimen van explosieven wil de zeemacht voorkomen dat vissers die niet meer in hun netten krijgen, met alle gevolgen van dien. De Urk, herkenbaar aan nummer M861, was vernoemd naar de gelijknamige gemeente in Flevoland. Het schip was uitgedost met het gemeentewapen van Urk, dat een zilveren schelvis bevat.

De Urk is uit dienst gesteld, omdat het schip aan het einde van zijn levensduur is beland. Of er voor de ‘bejaarde’ Urk een ‘tweede leven’ in het verschiet ligt, is nog niet duidelijk.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button