Politiek

CDA Hollands Kroon wil duidelijkheid van college en coalitie

Advertentie:

Anna Paulowna – De fractie van het CDA in Hollands Kroon heeft het college om duidelijkheid gevraagd nadat Lilian Peters op 23 mei haar functie heeft neergelegd en GroenLinks daarmee uit de coalitie is gestapt. Sinds die tijd bestaat het college uit nog slechts vier wethouders en de coalitie uit vier partijen.

De fractie van het CDA vindt het onbevredigend dat over dit aftreden nog steeds geen debat in de raad heeft kunnen plaatsvinden. Naar de mening van het CDA zou dit juist passen bij een coalitie die bij aanvang heeft aangegeven ‘open en transparant’ te willen opereren en te bouwen aan vertrouwen. Met name de vraag of de gewraakte notering in een provinciale notitie een juiste weergave is, dient naar de mening van het CDA te worden beantwoord. Het CDA constateert dat dit kennelijk het beeld is van de provincie over de houding van het college van Hollands Kroon ten aanzien van het Buitendijksplan.

Volgens fractievoorzitter Jan Willem van der Klugt heeft zijn fractie na enkele weken ook nog steeds geen enkel beeld hoe het college nu vorm gaat krijgen en of er mogelijk een verschuiving in portefeuilles zal gaan optreden. Het dagelijks bestuur van de gemeente dient naar de mening van het CDA “zo spoedig mogelijk weer over te gaan tot de orde van de dag, waarbij de onzekerheid over de samenstelling en verdeling van verantwoordelijkheden ongewenst is voor de inwoners van Hollands Kroon en haar ondernemers”.

Waarheidsvinding
Als door de coalitie wordt besloten om met het resterende college door te gaan en het aantal wethouders tot vier te beperken, dan behoort de raad ingevolge artikel 39 van de Gemeentewet daarover een besluit te nemen, aldus van der Klugt. Verder vraagt het CDA zich af of het college doorgaat met hetzelfde aantal wethouders als nu het geval is en of daar dan een herschikking van portefeuilles plaats gaat vinden. Ook wil de fractie graag weten of er nog waarheidsvinding gedaan wordt aangaande de oorsprong van de gewraakte passage van oud-wethouder Peters in een provinciale notitie en of het college al pogingen heeft ondernomen om dit beeld bij provincie bij te stellen.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button