Noord-Holland

Tienduizenden Nederlanders eisen met menselijke ketting meer klimaatactie

Advertentie:

Noord-Holland – Tienduizenden mensen zijn zondag om 14:00 uur bijeen gekomen langs de Nederlandse kustlijn, van Hoek van Holland tot Harlingen, om een krachtig signaal voor meer klimaatactie af te geven. Gekleed in het rood vormden de deelnemers van The Climate Chain een menselijke ketting, een symbolische rode lijn, om aandacht te vragen voor urgente klimaatverandering en een duurzamere economie.

De actie, georganiseerd door Urgenda, trok een divers publiek van jong en oud, met deelnemers variërend van lokale klimaatburgemeesters tot studentenorganisaties en milieuactivisten zoals Greenpeace. De opkomst was een duidelijk teken van het brede draagvlak onder de Nederlanders voor serieuze klimaatverbeteringen, ondersteund door data van Our World in Data die aangeeft dat driekwart van de bevolking bezorgd is en meer actie verlangt.

Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, benadrukte het belang van deze demonstratie: “We zijn heel blij dat zo veel mensen naar het strand zijn gekomen en op deze laagdrempelige manier hebben laten zien dat ook zij willen dat ontwrichtende klimaatverandering zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Het is een oproep aan de politiek voor meer daadkracht: geen woorden, maar daden!”

Samensmelting
De dag werd verder versterkt door verschillende organisaties die delen van de kustlijn ‘adopteerden’, waardoor het evenement een samensmelting werd van gemeenschappelijke doelen en gedeelde hoop op een betere toekomst voor onze planeet.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

7 reacties

 1. Natuurlijk meneer Prins. Alleen u heeft gelijk en u bent de meest intelligente persoon op deze planeet. Iedereen die uw gedachtengoed niet deelt is uiteraard gewoon dom.

 2. Harmke ik heb de gewoonte om dingen uit te zoeken. Niet in de pers of de tv, deze media lichten ons niet betrouwbaar voor. Ik ontdekte dat er hele volksstammen geleerden zijn die het CO2 klimaat verhaal niet steunen. Daar ik mijn hele werkzame leven in de wis- en natuurkunde heb gezeten kan ik iets zeggen over CO2 en het klimaat. Hier even tenslotte: CO2 maakt 0,04% van de atmosfeer uit. Dan een lees advies: de werken van de professoren Judith Curry en Linzen. 0,04% CO2 0,04% van de 57000 Heldersen is hoeveel ? En die zouden bvb het sociaal maatschappelijk klimaat in Den Helder bepalen ?

 3. Ik heb ook de neiging om dingen uit te zoeken. En wat blijkt? Als je niet in je eigen bubbel blijft hangen blijken diverse wetenschappers er een heel andere mening dan de uwe op na te houden. Andere blijken het met u eens te zijn. Het is maar net waar u de door u gewenste waarheid zoekt. Bespaar u dus de moeie om mij te overtuigen. Ik ben intelligent genoeg om zelf na te denken en mijn eigen keuzes te maken. Net als de mensen die op het strand hun bezorgdheid uitten, die zijn niet “onderontwikkeld” omdat ze uw mening niet delen.

 4. Er is statistisch onderzoek uitgevoerd naar de correlatie tussen de wereldwijde stijging in de gemiddelde temperatuur en de uitstoot van CO2.

  Uit dat onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk sprake is van een causaal verband.

  Het is echter niet met 100% zekerheid te zeggen.

  Wat echter wèl vaststaat is dat de voorraad fossiele brandstoffen niet oneindig is.

  Sterker nog: met een jaar of 50 is alles op.

  Deze maatschappij met onze hoge levensstandaard is gebouwd op machines; machines die draaien op fossiele brandstoffen.

  We zijn er afhankelijk van geworden.

  Ik weet niet of we de klimaatverandering een halt toe kunnen roepen.

  Ik weet wel dat dit het moment is om de energietransitie in gang te zetten.

  We hebben een jaar of 50 de tijd om te proberen onze energie huishouding om te zetten naar hernieuwbare energiebronnen.
  Er zullen fouten gemaakt worden. Dat kan; omdat er nog brandstof is.

  Als er geen alternatief gevonden is voor fossiele brandstoffen op het moment dat ze niet langer beschikbaar zijn; stort onze beschaving helemaal in.

  Trek je eigen conclusies. Kies je voor de korte of de lange termijn oplossing.

 5. 10.000 mensen die ook weer geen enkele oplossing aandragen, net als de rest van die milieu clubjes, hoop schreeuwen stop oil maar geen idee hebben van wat dan, als we morgen stoppen met olie dan staat overmorgen de hele wereld stil…..

  leuk als je de wereld wilt verbeteren maar kom dan wel met goede en betaalbare alternatieven

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button