Nieuws

Financiering glasvezelnetwerk Hollands Kroon is rechtmatig

Advertentie:

HAARLEM – De rechtbank in Haarlem heeft op 10 juli 2019 geoordeeld dat de provincie Noord-Holland de garantstelling voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Hollands Kroon gewoon mag verlenen aan Breedband Hollands Kroon/Kabeltex. Dit naar aanleiding van het aanspannen van een rechtszaak door Delta Rijssen Glasvezel Investeringen om de garantstelling tegen te houden.

Zij wordt dus in het ongelijk gesteld. Financiering van een volledig dekkend glasvezelnetwerk in het buitengebied van Hollands Kroon is daarmee weer een stap dichterbij.
Coöperatie Breedband Hollands Kroon zet zich sinds 2014 in voor een goede, betrouwbare en snelle internetverbinding in het buitengebied van de gemeente. De coöperatie heeft in de 5 jaar van haar bestaan vele gesprekken gevoerd met landelijke en regionale partijen, maar geen van de
partijen was van zins om te investeren in het buitengebied.

Totdat Kabeltex in beeld kwam. Kabeltex, het kabelbedrijf van Texel, bleek wel bereid te investeren in de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied.
Omdat de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Hollands Kroon extreem duur
is, wordt gebruik gemaakt van de garantstellingsregeling van de provincie. De provincie staat hierbij garant voor de af te sluiten leningen, waardoor een lager rentepercentage wordt verkregen.
Dit lagere rentepercentage maakt de investering haalbaar.
Delta Rijssen bleek het niet eens met deze regeling en heeft in eerste instantie bezwaar gemaakt
bij de provincie. Dit bezwaar werd ongegrond verklaard. Een door Delta Rijssen ingediende voorlopige voorziening werd door de rechtbank ook al afgewezen.

Op 14 juni diende de rechtszitting waarbij een meervoudige kamer (3 rechters) zich over de zaak heeft gebogen. De rechtbank concludeert nu dat de provincie zich netjes aan de geldende wet- en regelgeving heeft gehouden. Zo hebben marktpartijen, als KPN, de mogelijkheid gekregen om bij de provincie aan te geven of zij voornemens zijn het buitengebied te voorzien van snel internet. Dat bleek niet het geval. Dat Delta Rijssen nu alsnog een glasvezelnetwerk aanlegt, doet niet ter zake. Delta Rijssen
heeft zich te laat bij de provincie gemeld waardoor het beroep is afgewezen.

Delta Rijssen heeft 6 weken om beroep bij de Raad van State aantekenen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button