Den Helder

Niet meer met integraalhelm of boerka in stadhuis

Advertentie:

Den Helder – Het is vanaf 1 augustus niet langer toegestaan gezichtsbedekkende kleding te dragen in voertuigen van het openbaar vervoer en in en rondom gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid. Dus ook niet in de gemeentelijke panden en erven. Dit betekent dat bezoekers van de gemeente geen kleding mogen dragen die het gezicht onherkenbaar maakt, zoals een integraalhelm of boerka.

Dit staat in de wet “Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding”. In de volksmond heet deze wet ook wel ‘boerkaverbod’ of ‘nikabverbod’. De wet is bedoeld om gezichtsbedekkende kleding te verbieden op locaties waar je elkaar moet kunnen herkennen en aankijken. Omdat dat nodig is voor de onderlinge communicatie, een goede dienstverlening of de sociale veiligheid.

Het gaat om alle kleding die het gezicht bedekt of waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn, waardoor je gezicht onherkenbaar is. Bijvoorbeeld een bivakmuts, boerka, nikab, integraalhelm of een masker. Een hoofddoek, geschminkt gezicht en een pet vallen niet onder het verbod, net als een bruidssluier en kleding die noodzakelijk is om je lichaam te beschermen (denk bijvoorbeeld aan een veiligheidsmasker van een lasser).

Voor wie?
Het verbod op gezichtsbedekkende kleding geldt voor iedereen die zich begeeft in onze gebouwen en erven. Wie zich toch met gezichtsbedekkende kleding meldt bij een van de gemeentelijke locaties, zal door een medewerkers op dit strafbare feit worden gewezen en gevraagd worden deze kleding af te doen of de locatie te verlaten. Als dat problemen oplevert, bellen zij de politie. De bezoeker kan dan een boete krijgen.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gezichtsbedekkende-kleding.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button