112Maritiem

Kotter gezonken in insteekhaven Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Een visserskotter is in de nacht van vrijdag op zaterdag gezonken in de insteekhaven bij de Helderse betonhaven. Gasolie lekte uit de brandstoftank. De havenmeester van de Port of Den Helder had daarom opdracht gegeven zogeheten oliebooms uit te varen. Deze drijvers absorberen de gelekte olie, waardoor verspreiding wordt voorkomen. De insteekhaven is afgesloten en de schepen in de insteekhaven hebben een vaarverbod. Besloten is de kotter te bergen.

De visserskotter lijkt spontaan te zijn gezonken en ligt op de bodem van een insteekhaven in de industriehaven, alleen de antennes steken nog boven het water uit. Dankzij de gunstige windrichting is geen olie uit de haven gedreven. Vanwege het weekend en de vakantie is er weinig bedrijvigheid, waardoor de stremming niet veel gevolgen heeft. De waterkwaliteit wordt wel bedreigd door de lekkende olie, daarom was haast geboden bij de berging van de kotter.

Hoogheemraadschap bergt kotter
Zaterdagmiddag 24 juli heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit, besloten de kotter te lichten. Zolang de kotter op de bodem ligt, lekt er olie uit. Rondom de vissersboot zijn oliebooms geplaatst om niet alleen de rest van de haven, maar ook de rietkragen tegen olievervuiling te beschermen. De olie op het water wordt geruimd tijdens en na de berging. Havenmeester en hoogheemraadschap werken samen om de milieuschade zo veel mogelijk te beperken. Het hoogheemraadschap zal zich inzetten om de kosten op de eigenaar te verhalen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button