Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: rondje Julianadorp, de Ooghduyneroute

Adverentie

Een spreekwoord dat al uit de middeleeuwen dateert zegt ‘onbekend maakt onbemind’. Dat is voor mij als wandelaarster niet echt van toepassing, maar soms ben ik een beetje bevooroordeeld. Zo betrapte ik mijzelf erop dat dit ook voor Julianadorp geldt; overal in de Noordkop was ik al aan de wandel voor deze rubriek, maar het dorp wat deel uitmaakt van mijn eigen gemeente had ik nog niet belopen. Dus deze week een rondje vlakbij huis, de gele route van het wandelnetwerk: Ooghduyne.

De route start bij het wandelstartpunt Julianadorp aan Zee, daar staat het bord bij paal 31 op de parkeerplaats aan de Zanddijk. Je kunt de route twee kanten omlopen, maar de duinen als afsluiter had de voorkeur, dus eerst een kilometer richting het oosten naar paal 33. Een camping die al aardig gevuld lijkt en daarnaast boerenland, waarop wordt gewerkt. Nog niet iedereen is met de trekker richting Den Haag vertrokken. En met alle boerenspanningen in het achterhoofd is de sticker op een paaltje onderweg wel een eyeopener: ‘heb elkaar lief’, die houden we zeker in gedachten.

Vakantiepark
Na de weilanden lopen man en ik langs de vakantiehuisjes van Landal, die gezien de nummerborden op auto’s gevuld zijn met Duitse gasten. Het vakantiepark oogt vriendelijk door de ruime opzet in combinatie met water en groen. “Kijk nou eens”, brult mijn echtgenoot als hij in het water de zwanenbloem ziet en dat is volgens hem een bijzondere plant. Het is een moerasplant, die vaak in slootjes groeit met roze paarse bloemetjes. En misschien niet meer super bijzonder, want sinds 2017 is de plant niet meer wettelijk beschermd!

We vervolgen onze route om golfterrein Ooygduyne heen en dat is een beste tippel. “Heb je nog sex of golf je al?” is de anekdote als het over golfers gaat en na de wandeling om de golfbaan heen begrijpen wij deze volkomen. De baanlengte is 5545 meter (2x 9-holes) lezen wij en op een warme dag als deze kom je dan niet meer aan andere sportbeoefening toe. Al wandelend werpen wij af en toe een blik op de baan en zien tot onze verrassing een vriendin op de green, dus na ons wandelen en haar golfwedstrijd doen we samen een bakkie bij het clubhuis.

Buitenparadijs
Rechts is het water en de golfbaan, links zijn de wijken Vogelzand, Wierbalg en Zwanenbalg. Mooie tuinen, veelal aan het water, en het is grappig om te zien hoe iedereen zijn eigen buitenparadijs heeft geschapen. Groen in alle schakeringen, grote en kleine bouwsels en zelfs twee houten vlondertjes met een grote eendenfamilie. In dit deel gaat een klein stuk van de route tussen de huizen door en dan is het richting de Callantsogervaart. Daar waar het wijde landschap tot stilstand komt bij de duinen en bij paal 1 gaat de route omhoog.

De meeuwen zijn altijd aanwezig, maar in het duinlandschap van Noord-Holland broeden maar liefst 140 soorten vogels. Een weetje wat ik vond op internet en niet had gedacht, zo midden op de dag zie je er niet zoveel in het luchtruim. En in het duinlandschap tussen Callantsoog en Den Helder is ook de grootste kolonie tapuiten van het vaste land te vinden. Wij spotten onderweg nog wel een roofvogel, echter iets te ver om vast te leggen en uit te vinden welk merk hij heeft!

Bramen
Het voetpad is hier en daar bedolven onder het zand, wat iets minder prettig loopt met sandalen. Langs het pad zien we zowaar al de eerste donkerblauwe bramen, is dat niet wat vroeg in juli? Of is dat ook een gevolg van klimaatverandering? Vragen waarop tijdens het wandelen geen antwoord komt, dus gewoon door met genieten van de omgeving en de laatste meters naar het startpunt van deze route. Het rondje meet 6,8 kilometer en het spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’ is niet meer van toepassing. Julianadorp om te wandelen heeft ons aangenaam verrast!

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button