Hollands KroonUitgaan

Bijzondere expositie Govert de Roos met foto’s Sylvia Millecam

Hippolytushoef – Afgelopen winter verruilde hij het drukke Amsterdam voor de rust van het voormalig eiland Wieringen: de bekende fotograaf Govert de Roos. Hij betrok de woning van een andere bekende fotograaf, zeker hier in de regio, en deze Kenneth Stamp ging een steenworp verderop wonen in het dorp Hippolytushoef. Twee zeer creatieve geesten en een groots idee is al geboren: volgend jaar komt er een Fotofestival op Wieringen. Iets om nu al naar uit te zien.

Voor wie niet kan wachten en al werk van Govert wil bewonderen, die kan deze week terecht op de eerste expositie bij hem thuis in het voormalig postkantoor in Hippolytushoef. Het is inmiddels 20 jaar geleden dat Sylvia Millecam overleed en als eerbetoon aan deze prachtige vrouw heeft Govert 41 foto’s uitgezocht. Govert vertelt dat het best wel een klus was, waarmee hij een paar weken bezig is geweest. Veel verschillende foto’s en van elk plaatje ook veel opnamen, dus moesten er keuzes worden gemaakt. Het resultaat mag er zijn, Sylvia spat van alle wanden af in vele poses.

Filmscènes
Voor het blad Playboy maakte Govert twee keer een reportage met filmscènes als uitgangspunt. De uitdaging zat hem vooral in het nabouwen van het decor en soms werd dat dicht bij huis gevonden. Sylvia als Kim Basinger schaars gekleed op een trap, een scène uit 9½ weeks, werd geschoten bij Govert thuis. Weliswaar buiten en dat viel niet mee met de winterkou van januari voor de reportage in het meinummer. Een warmtekanon en warm water waren nodig en het resultaat is verbluffend. Dat geldt ook voor de andere filmfoto’s, die heel herkenbaar zijn naar de originele rolprent.

Naast de filmfoto’s is er veel diversiteit in de fotokeus van Govert. De mimiek van deze vrouw is heel verschillend, maar meestal is het met humor, een lach of lief kijkend in de lens. Op een tafel liggen allemaal covers van tijdschriften en tv gidsen, waarmee Sylvia stralend de huiskamer binnen kwam. Daarnaast zijn er boeken van Govert met zijn vele fotowerk op alle fronten.

De laatste foto
Eén foto springt er uit door de serene rust, de warme kleuren en we zien Sylvia Millecam heel relaxed zittend in de openslaande tuindeuren van haar huis. Het lijkt wel een schilderij en de foto zit ook in een indrukwekkende gouden lijst. “Ze zit te mijmeren, zo zie ik het”, zegt Govert en deze foto heeft een speciale plek in zijn hart, want het is de laatste foto die hij van haar heeft gemaakt.

De expositie is tot en met zondag 29 augustus van 11.00 tot 18.00 uur te bezoeken. Galerie Govert de Roos bevindt zich in de Koningstraat 32 in Hippolytushoef. De toegang is gratis, maar let op: u dient zich wel aan te melden via de mail met de gewenste bezoekdatum en tijd. Aanmelden via het e-mailadres info@govertderoos.nl. Na aanmelding volgt dan een bevestiging.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button