Kop van Noord-Holland

Werk aan de Kooybrug, luistert Rijkswaterstaat naar de Kopgemeenten?

Advertentie:

Den Helder – Met het uitstellen van de werkzaamheden aan de Kooybrug is op het laatste moment voorkomen dat de hele regio ‘op slot’ ging, zoals de vier gemeenten vorige week in een brief aan minister Mark Harbers stelden. In die brief riepen Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Texel niet direct op het werk uit te stellen, maar wel tot versnelling en vermindering van de overlast.

“Wij erkennen het belang van deze werkzaamheden voor de veiligheid en levensduur van de Kooybrug”, zo schreven de burgemeesters van de vier gemeenten. “Tegelijkertijd maken we ons ernstige zorgen over de impact van de afsluiting van deze cruciale verkeersader op de bereikbaarheid en economie van onze regio. Met aanzienlijke maatschappelijke kosten, die worden afgewenteld op onze ondernemers, scholen, maatschappelijke organisaties en inwoners.”

De gemeenten vroegen in de brief om betere afstemming van het werk tussen de betrokken partijen. Ook werd gevraagd om versnelling van de werkzaamheden, “zodat de duur van de afsluiting wordt beperkt en de impact op onze inwoners en ondernemers wordt verminderd. We verwachten dat Rijkswaterstaat alle avonden en weekenden doorwerkt waar mogelijk en deze uren niet uitsluitend beschouwt als ruimte voor uitloop.”

Tenslotte werd gevraagd om creatieve oplossingen, zoals Park en Ride-faciliteiten, verbeterde busverbindingen en overweging van openstelling van de brug aan het begin en einde van de dag om de bereikbaarheid te waarborgen. Rijkswaterstaat liet zondagavond weten inderdaad nu eerst met de regio in overleg te gaan, om te bekijken hoe de werkzaamheden alsnog kunnen worden uitgevoerd, maar dan met zo min mogelijk overlast. Of de brief van de gemeenten, het kort geding van ondernemers of de noodkreet van Kamerlid Harmen Krul de druppel waren die het gewenste effect sorteerden is onduidelijk, maar feit is dat minister Harbers zondag alsnog besloot tot uitstel van de werkzaamheden.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button