Den HelderVideo

Waterstof kan mooie kansen opleveren voor Den Helder (video)

Advertentie:

Den Helder – Waterstof als nieuwe energiebron in ons dagelijks leven lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen. Deze zomer nog onderschreef minister Erik Wiebes dat er meer in geïnvesteerd moet worden. In Den Helder zien ze de kansen en lopen er inmiddels drie projecten.

“We liggen natuurlijk centraal, midden in de Noordzee en spelen al een belangrijke rol in de olie- en gassector, met name in het onderhoud”, zegt wethouder Kees Visser. “Het is dan ook logischerwijs denkbaar dat we straks een belangrijke rol gaan spelen bij het onderhoud van windmolenparken. Daarnaast zitten we hier bovenop de gasrotonde van de NAM en die infrastructuur zou in de toekomst kunnen worden ingezet voor waterstof.”

Bij het eerste project, dat nog in een verkennende fase zit, zou in de haven plaats komen voor de productie van waterstof met behulp van gas. “De meeste pijplijnen voor de gaswinning komen hier binnen,” legt directeur Jacoba Bolderheij van Port of Den Helder uit. “Bij dit project is het de bedoeling dat de CO2 wordt afgevangen en via die pijplijnen teruggepompt in de lege gasvelden.”

Vulstation
Een tweede onderzoek wordt gedaan naar een vulstation die mogelijk een plekje moet gaan krijgen in de Kooyhaven. “Die pilot is veelbelovend. Het gaat om groene waterstof die wordt gemaakt met behulp van zonne-energie en dat gebruikt kan worden voor auto’s en vrachtwagens en de scheepvaart.”

Bij het het derde project gaat het om een waterstofaggregaat. “Daarbij onderzoeken we of het mogelijk is om walstroomvoorzieningen te maken voor bijvoorbeeld de riviercruisevaart. Daar hebben we een subsidie voor gekregen vanuit het Waddenfonds. Waterstof is dus geen ‘luchtfietserij’ meer. Het wordt gedragen door ondernemingen en er is vertrouwen vanuit subsidieprogramma’s van de overheid.”

Windmolenparken
Den Helder is niet de enige havenplaats die aast op de mogelijkheden in het energievraagstuk. De windmolenparken op zee die nog aangelegd gaan worden, kunnen een hoop werk opleveren. “Je moet daarom duidelijk kenbaar maken dat wat men elders zoekt, hier eigenlijk al ligt”, zegt wethouder Kees Visser, verwijzend naar de gaspijplijnen. “We hebben dus een mooi aanbod richting de BV Nederland in de opgave van de energietransitie.”

Die overgang kan de haven goede zaken opleveren. “We hopen dat het scheepsbewegingen oplevert. Ook de scheepvaart zal in de toekomst waarschijnlijk op een andere brandstof gaan varen en dan kan je niet achter blijven”, vertelt directeur Bolderheij, “En het gaat om grondexploitatie. Dit soort projecten hebben allemaal een gebied nodig en we hopen het bedrijventerrein en onze kades gebruikt kunnen worden voor dat soort activiteiten.”

Alhoewel de projecten steeds concreter worden, zal het nog wel even duren voor er iets rond waterstof zichtbaar wordt in de haven. “Het zal niet al morgen zijn. Ik denk dat we tussen 2024 en 2030 gerealiseerd zien worden. Er is nog een hoop te doen, het moet ook weer niet te lang duren. Voordat je het grootschalig gebruikt ziet worden, dat zal nog wel even duren.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button