Den HelderPolitiek

Vernieuwde overeenkomst voor weekmarkt, commissie ziet liever markt op de schop

Advertentie:

Den Helder – De raadscommissie Bestuur en Middelen boog zich maandagavond over de vernieuwde overeenkomst met de Stichting Marktexploitatie Den Helder. De bestaande overeenkomst uit 2013 is geactualiseerd en verlengd en door deze privaatrechtelijke overeenkomst kunnen de oude verordeningen worden ingetrokken. Een deel van de leden zag echter aanleiding om vraagtekens te zetten bij de huidige staat van de weekmarkt in de Beatrixstraat.

Het grootste deel van de vergadering ging daarom niet over de verordening, maar over een gebrek aan sfeer en leegstand op de markt. Pieter Blank van de PvdA gaf aan het jammer te vinden nu te moeten adviseren over een technische zaak als een verordening terwijl het eigenlijke debat zou moeten gaan over de staat van de markt zelf. Marinus Vermooten van Senioren Actief gaf aan het hier mee eens te zijn en noemde dat de markt een erg belangrijk onderdeel is van een levendige stad. Hij had graag een toelichting gegeven over het historisch verloop van de markt in Den Helder.

Wethouder Michiel Wouters gaf aan dat het lastig is om voldoende marktlieden te vinden. Hij noemde het marktkoopman zijn een uitstervend beroep. Hierdoor is er sprake van leegstand, zeker omdat door de coronacrisis veel marktlieden zijn gestopt en er voor hen geen vervanging te vinden is. De toekomst van markten is over het algemeen onzeker, zo ook die van de Beatrixmarkt. Volgens Pieter Blank zit een deel van de marktlieden teveel vast in het verleden en zijn er wel degelijk voldoende mogelijkheden. Henk Mosk van D66 viel hem bij en noemde daarbij ook de Juttersmarkten als voorbeeld van hoe het ook kan.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button