Uitgaan

Lezing bij Oorlogsmuseum Medemblik

Advertentie:

Medemblik – De derde lezing over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in West-Friesland zal plaatsvinden op vrijdagavond 2 september. Tijdens deze avond nemen twee enthousiaste sprekers de bezoekers mee in lokale gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog met behulp van divers en origineel beeldmateriaal.

Frits van der Starre over Spitfirecrash Abbekerk
Voor de pauze gaat de lezing over een spitfire gevechtsvliegtuig die in Abbekerk is neergestort. Gemeente Koggenland legde in 1995 met het oog op 50 jaar herdenken, een verzoek neer wie eens het verhaal achter deze vliegtuigcrash en de in Abbekerk begraven piloot zou willen uitzoeken. Leerkracht Frits van der Starre gaf toen aan daar wel naar te willen kijken. Inmiddels 25 jaar later is het een ware wereldwijde ontdekkingstocht geworden waarvan Frits de bezoekers op deze avond deelgenoot van maakt.

Hans Blom over ‘De Slag bij Rustenburg’
Dinsdag 10 oktober 1944 zond radio Oranje een nieuwe droppingscode uit (de aap is los). Die nacht zou er een wapendropping plaats vinden in de Wogmeer, maar vanwege het slechte weer ging dit op het laatste moment niet door. De verzetsploeg die de wapens zou ophalen was helaas al vertrokken. Wat zij ook niet wisten was dat een groep Landwachters hen bij Rustenburg in een hinderlaag opwachtte. Een enorm vuurgevecht volgde waarbij meerdere dodelijke slachtoffers vielen. De Duitsers zinden op wraak, met alle gevolgen van dien. Hans Blom vertelt er alles over, waarbij ook vele bijzondere feiten aan de orde komen zoals het verband tussen neergestorte Amerikaanse bommenwerpers boven Hoorn in de zomer van 1944 een wit vliegeniersjasje en De Slag bij Rustenburg.

Meer informatie
Datum: 2 september 2022
Tijd: Inloop 19.15 uur, start lezing 20.00 uur (De lezing bestaat uit twee keer 45 minuten met een pauze van 20 minuten)
Kosten: €10,- per persoon (opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)
Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik, Zeldenrust 5, 1671 GW Medemblik

Reserveren kan door te mailen naar lars@oorlogsmuseummedemblik.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button