Cultuur/NatuurKop van Noord-HollandPolitiek

Regionale samenwerking moet iepziekte in de kiem smoren

Kop van Noord-Holland – De gemeenten Hollands Kroon, Texel en Den Helder gaan vanaf heden samen de strijd tegen iepziekte aan. Vorige maand is hiervoor een intentieverklaring getekend. De samenwerking wordt gecoördineerd door De Stichting Iepenwacht Fryslân, die aan de andere kant van de Afsluitdijk goede resultaten heeft geboekt. Schagen doet verrassend genoeg niet mee aan de samenwerking.

Vorig jaar moest de gemeente Den Helder maar liefst 1675 zieke iepen kappen. Door toenemende warmte komt de ziekte steeds vaker voor. Er werden maar heel weinig bomen voor teruggeplaatst, tot onvrede van de lokale politiek. Uiteindelijk besloot de raad dit jaar extra te investeren. De gemeente Den Helder zei toen ook dat de toenemende negatieve impact van de iepenziekte een regionale aanpak nodig heeft. Want, wanneer de ene gemeente heel goed aan de slag gaat met bestrijding, maar de buurgemeente niet, heeft de ziekte alsnog vrij spel.

Hollands Kroon, Texel en Den Helder hebben daarom nu een intentieverklaring getekend. Opvallend is dat de gemeente Schagen dus niet meedoet aan de samenwerking. Volgens woordvoerder Ans Heijne is de nieuwe samenwerking wel bekend bij de gemeente, maar is er vooralsnog geen aanleiding om aan te sluiten. Het is nog niet duidelijk of Schagen de samenwerking overweegt. Voor de drie gemeenten die wel meedoen gaat de samenwerking over kennisoverdracht, het gezamenlijk bestrijden van iepziekte en het herplanten van iepen: “Omdat de samenwerkende gemeente de iepziekte op dezelfde efficiënte manier aanpakken, heeft deze vorm van ziektebestrijding een meerwaarde”, aldus de gemeente Den Helder.

Diverse gemeenten in de provincie Friesland werken al op deze manier samen. De Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) is opgericht in 2005 om de iepziekte te bestrijden en de iep als soort te behouden voor de provincie Friesland. “De SIF is er binnen een periode van vijf jaar in geslaagd om voor de deelnemende organisaties de iepziekte terug te brengen van tien procent van het iepenbestand naar een beheersbare één procent. Dit is een resultaat dat er niet om liegt en wat we in de Noordkop graag willen evenaren.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button