Kop van Noord-HollandPolitiek

Scoort Pieter Omtzigt in november ook in de Noordkop?

Advertentie:

Regio Noordkop – Nu Pieter Omtzigt heeft aangekondigd met een eigen partij mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen is de vraag hoe populair hij is in de Kop van Noord-Holland. Bij de vorige verkiezingen scoorde hij al heel aardig en volgens allerlei peilingen en deskundigen wordt het op 22 november alleen nog maar beter.

Het AD maakte aan de hand van de verkiezingen uit 2021 inzichtelijk hoe populair de voormalig CDA-er in de afzonderlijke gemeenten was. Op Texel stemde toen 3,8 procent van de kiezers op Omtzigt, in Den Helder was dit 2,5 procent, in Hollands Kroon 3 procent en in Schagen 2,3 procent. Al deze gemeenten maken deel uit van de Kieskring Den Helder. Van alle CDA-stemmers stemden op Texel toen 33,8 procent voor Omtzigt, in Den Helder 26,1 procent, in Hollands Kroon lag dit percentage op 25,5 en in Schagen op 16.

Op dit moment is Omtzigt volgens landelijk onderzoek de politicus die op het meeste vertrouwen van de burger kan rekenen. “Vier op de vijf kiezers hebben ‘veel’ of ‘redelijk wat’ vertrouwen in de Enschedeër, zo blijkt uit een flitspeiling onder de leden van EenVandaag Opiniepanel die deze week is gehouden”, schrijft het AD. Dat vertrouwen was kort na zijn afsplitsing van het CDA zelfs nog hoger. In de provincie Noord-Holland zegt nu 79 procent van de kiezers Omtzigt te vertrouwen, dat was twee jaar geleden 89 procent.

Overigens is het nog maar de vraag of de kiezers uit de Regio Noordkop in november op Omtzigt kunnen stemmen, want op dit moment is nog niet zeker dat hij in alle kiesdistricten meedoet. De kans is dus aanwezig dat Nieuw Sociaal Contract in deze regio helemaal niet op het stemformulier is terug te vinden.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button