Den Helder

Tegenwindwagens komen moeilijk vooruit op laatste dag Racing Aeolus

Adverentie

Den Helder – Het Schapendijkje stond donderdag in het teken van de laatste dag van Racing Aeolus. Waar de weercondities dinsdag en woensdag nog perfect waren, stond de wind donderdag een stuk ongunstiger. Ondanks de lastigere omstandigheden probeerden de tegenwindwagens toch nog een tijd neer te zetten.

Studenten uit onder meer Egypte, Denemarken en Canada zijn deze week neergestreken in Den Helder om deel te nemen aan de Racing Aeolus. De jongeren hebben allemaal een wagen gebouwd met een windmolen waarmee ze tegen de wind in racen. Maandag was de testdag, dinsdag tot en met donderdag vonden de races plaats. Het team dat het beste rijdt, gaat naar huis met de Racing Aeolus Cup.

Het is de bedoeling dat de racewagens iedere dag drie verschillende tijden neerzetten. De beste weersomstandigheden zijn er als de wind van zee komt. Donderdag kwam de wind uit het zuiden, waardoor de auto’s moeite hadden vooruit te komen en vaak zelfs niet eens de finish haalden. “Van de start- tot de finishstreep moeten de wagens in beweging blijven”, laat Verhoef weten. “De wind staat nu zo ongunstig, dat ze vaak stil komen te staan.” Ook de deelnemers hebben zichtbaar moeite met de weersomstandigheden. “Het is wachten op goede windvlagen”, vertelt een student van de Hogeschool van Amsterdam die meeloopt met een teamgenootje in de wagen.

Dragrace
Oorspronkelijk stond de dragrace, een wedstrijd waar twee wagens tegen elkaar rijden, voor donderdag gepland. Het was dinsdag echter zulk goed weer, dat de organisatie besloot deze naar voren te halen. Ook hiervoor wordt een prijs uitgereikt. Dit gebeurt allemaal donderdagavond onder het genot van een barbecue. Vrijdag maken de teams weer hun weg huiswaarts.

De weergoden waren de racers donderdag dan wel niet goed gezind, toch kijkt Verhoef terug op een geslaagd evenement. “Dinsdag en woensdag hadden we fantastisch weer. Het is ook bijzonder dat alle teams hun wagens binnen één dag al helemaal klaar hadden. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button