Den Helder

21.800 inwoners uit Den Helder ontvangen brief over Donorregister

Den Helder – Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Den Helder die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 30 september een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 21.800 inwoners van Den Helder. Voor vragen over de nieuwe donorwet en hulp bij het invullen kunnen nieuwsgierige terecht bij veel bibliotheken.

Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen.

Donorregister
Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Als er vervolgens geen keuze wordt ingevuld komt deze persoon in het ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ Donorregister. Hier ontvangt de persoon in kwestie een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat de organen en weefsels na het overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

Tot 28 juni 2020 vulde 53%, als het gaat om de inwoners van Den Helder vanaf 18 jaar, hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 51,2% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 38,7% wil geen orgaandonor worden en 10,1% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Meer informatie
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook de website hoewerktorgaandonatie.nl kan goed van pas komen. Daar wordt stap voor stap uitleg hoe orgaandonatie werkt.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button