Den HelderPolitiek

FABRICations wint Panorma Lokaal Julianadorp

Advertentie:

Den Helder – De ontwerpwedstrijd Panorama Lokaal Julianadorp is gewonnen door het team van FABRICations, dat hiermee € 10.000,- ontvangt voor een verdere uitwerking van de plannen. In de Meervaart in Amsterdam is donderdag de uitslag van de ontwerpwedstrijd bekendgemaakt. Burgemeester Jeroen Nobel was namens Den Helder aanwezig bij de prijsuitreiking in de hoofdstad.

De burgemeester sprak over verbetering en meer verbinding tussen zee, dorpskern, bloemkoolwijken, polderlandschap en Noorderhaven in Julianadorp, maar: “Interessanter vind ik de sociale verbinding in de bloemkoolwijken. Het is mooi dat stedenbouwkundige verbindingen van de tussenruimten worden gemaakt maar dat met dit plan ook een sociale verbinding tussen mensen tot stand komt. Het plan is mooier dan we ooit konden bedenken en het blijft niet bij een plan, we kunnen morgen beginnen”, zo prijst burgemeester Nobel het winnende ontwerp voor Julianadorp.

Verbinding is het sleutelwoord
Het winnende ontwerp, “De breuk is onderdeel van het geheel” van FABRICations, is gebaseerd op wensen van bewoners uit het dorp: een uiting van het verlangen van een verbinding tussen kust en dorp en het verlangen om de sporten op één locatie onder te brengen. Volgens FABRICations ligt 80 hectare groen in het dorp om een functie te geven, oftewel 16 keer het Malieveld. Ook water speelt in dit plan een vooraanstaande rol. In Julianadorp kan volgens het team 240 miljoen liter water worden opgevangen. De mobiliteit in Julianadorp, het openbaar vervoer, is momenteel niet optimaal, waardoor het autobezit vrij hoog is wat bovendien ruimte inneemt in het dorp. De wijken staan onder druk van zoveel auto’s. In het plan is dan ook sprake van deelauto’s.

Het dorp groeit, mede door het stimuleringsprogramma De Kop Werkt!. Naast meer woningen dient ook meer hoogwaardige groen te komen en moeten de ‘losse eilandjes’ die de deelwijken nu zijn, in de toekomst samensmelten. Verbinding is het sleutelwoord: meer verbinding tussen dorp en winkelcentrum, tussen dorp en de kust (waar een recreatiegebied zou moeten komen) en tussen dorp en Noorderhaven (met mogelijkheden voor één groot sportcomplex, woningen en ideeën van het bewonersinitiatief ONS, Ontspanning, Natuur en Sport).

“De opgave was niet uniek, de oplossing wel”, zo laat Olv Klijn van FABRICations weten. “Julianadorp ligt dichtbij zee maar tegelijkertijd ook zover weg. De mogelijkheden van Julianadorp zijn heel bijzonder”, zo luidde de eerste reactie van het winnende team.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button