Cultuur/NatuurHollands KroonNieuwsVideo

Eerste steentjes Namenmonument Joods Werkdorp gelegd (video)

Slootdorp – Ze hebben lang moeten wachten, maar op vrijdag 24 september konden de steentjes van het Namenmonument bij het Joods Werkdorp te Slootdorp worden gelegd. De onthulling stond oorspronkelijk drie dagen na de aankondiging van de eerste coronalockdown op de planning en is meerdere keren verzet. Nu is het eindelijk zover.

Initiatiefnemers Ina Hoogenbosch en Marieke Roos zijn blij dat de werkzaamheden zijn begonnen. Hoogenbosch: “Eindelijk kunnen we het nu doen, we hebben het een paar keer moeten uitstellen vanwege Covid-19. Dat was heel jammer want we zijn er lang mee bezig geweest.” Het was voor de initiatiefnemers een voorwaarde dat er nabestaanden bij de onthulling aanwezig konden zijn. Roos: “Daar doe je het eigenlijk voor. Dat er nazaten bij kunnen zijn en dat ze kunnen zien dat er aan hun ooms, tantes, vaders en moeders gedacht is.”

Het monument bestaat uit 197 steentjes met daarop de naam, plaats en datum van geboorte en de plaats en datum van overlijden. Daarvan hebben 186 personen daadwerkelijk op het werkdorp gewoond en gewerkt, de overige namen zijn echtgenoten en kinderen.

Geschiedenis
Het werkdorp werd in 1934 gebouwd om Joodse mensen op te leiden tot boer, timmerman of een ander beroep. Het werkdorp werd opgericht door de Stichting Joods Arbeid om Joodse mensen een vak te leren en te helpen bij het emigreren naar andere landen. Er werkten ruim tweehonderd mensen, studenten, leerkrachten en ander personeel, op het terrein ten westen van Slootdorp. Op 20 maart 1941 werd het werkdorp door de Duitsers ontruimd en de bewoners afgevoerd naar Amsterdam, Westerbork en uiteindelijk verschillende concentratiekampen.

Op 6 oktober legt een nabestaande de steentjes van haar ouders en is er een toespraak van de burgemeester. De onthulling is alleen toegankelijk voor genodigden. Daarna is het monument voor iedereen te bezoeken. Van 7 tot en met 10 oktober is het bijgelegen gebouw tussen 13:00 en 17:00 geopend en kunnen belangstellenden het monument en de tentoonstelling bezoeken. Ook is er een website met meer informatie over het werkdorp en het monument: https://www.werkdorpwieringermeer.nl/.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button