Politiek

Restant noodfonds kon slechts beperkt ‘nuttig’ worden ingezet

Advertentie:

Anna Paulowna – Namens CDA en VVD dienden raadsleden Patty Laan en Mirko Hruska in oktober van vorig jaar in de raad van Hollands Kroon een motie in, zodat de onderbesteding van een in het leven geroepen noodfonds effectief voor verenigingen en andere maatschappelijke organisaties kon worden aangewend voor de duurzaamheid van hun vastgoed. Het college laat nu weten dat de kleine 700.000 euro die minder is besteed dan waar de reservering op gebaseerd was, slechts beperkt nuttig kon worden aangewend voor het bestemde doel.

Dit komt volgens het college vooral omdat instellingen hun energiecontracten langer hadden vaststaan en de besturen soms huiverig zijn om leningen af te sluiten. Daarnaast zijn er al verschillende subsidiemogelijkheden vanuit het Rijk en landelijke fondsen. Om verenigingen toch een stapje dichterbij te brengen gaat het college de duurzaamheidslening die via het Stimuleringsfonds Nederlandse Gemeenten (SVn) kan worden afgesloten nu nog aantrekkelijker aanbieden tegen een rentepercentage van nul procent, waarbij tevens het eerste jaar niet hoeft te worden afgelost. Ook wordt de reikwijdte van de lening vergroot, zodat ook noodzakelijke faciliterende zaken rond de technische verduurzamingsmaatregelen kunnen worden opgevoerd.

Daarnaast kunnen verenigingen en maatschappelijke organisaties in Hollands kroon een gratis energiescan laten uitvoeren ter waarde van 1500 euro en zich ook laten ondersteunen bij het vragen van offertes om de verduurzaming daadwerkelijk in gang te zetten. Voor buurt- en dorpshuizen gaat dit via ‘Dorpswerk’ (gesubsidieerd via de provincie Noord-Holland) en voor sportverenigingen gaat dit via ‘De groene club’ (ondersteund door sportkoepels). Voor het ‘overig maatschappelijk vastgoed’, zoals musea kunnen ze terecht bij de gemeente.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button