Den HelderJeugd

Studenten krijgen opdracht echte problemen op te lossen

Advertentie:

Den Helder – Hoe zorg je voor meer doorstroom van woningen? Hoe ga je eenzaamheid tegen, hoe maak je een wijk groener en hoe kan de energietransitie worden doorgevoerd? Zomaar wat vragen waar mbo- en hbo-studenten de komende tijd het antwoord op proberen te vinden. Deze week was de aftrap in drie Helderse wijken, waaronder De Schooten.

“Denk outside the box”, zegt Ed Bouwmeester, voorzitter van wijkplatform De Schooten. “Dat wil ik iedereen meegeven. Misschien zit de oplossing in het woonprobleem hem wel in het bedenken van nieuwe woonvormen. Probeer met heel andere oplossingen te komen.”

De derde- en vierdejaars studenten van verschillende opleidingen van Hogeschool InHolland en ROC Kop van Noord-Holland waren donderdag bij de aftrap van het kenniswerkplaatsen-project. Dit initiatief is gestart in Huisduinen en probeert studenten, bewoners, politici, de gemeente en ondernemers samen te brengen bij het bedenken van oplossingen voor bestaande problemen.

Vergrijzing is daarbij een groot thema, maar ook de energietransitie. “De Schooten is voor de gemeente Den Helder aangewezen als pilotwijk voor de overgang van fossiele brandstoffen naar volledig groene energie”, vertelt Bouwmeester. “Ze wil hier zoveel mogelijk zonnepanelen plaatsen, maar ook alle huizen van het gas afhalen.”

Aan de studenten de schone taak om met ideeën te komen hoe dit (nog) beter kan. Hiernaast wordt ook onderzocht of de bestaande ontmoetingsplekken voldoende zijn, of dat er andere initiatieven moeten worden ondernomen om eenzaamheid tegen te gaan. Ook wordt gekeken hoe het woongenot kan worden verbeterd: veel ouderen blijven wonen in hun te grote eengezinswoning, omdat ze er financieel op achteruitgaan als ze naar een appartement verhuizen. Jongeren kunnen daardoor geen woning vinden en blijven lang thuiswonen.

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button