Recensie

Don’t Worry Darling (recensie)

Ben je bereid om het leven te leven dat je verdient? Deze vraag is de basis van deze nieuwe Amerikaanse psychologische thriller. Actrice Olivia Wilde speelt niet alleen één van de rollen, maar nam ook de regie op zich. De bekende musicus en zanger Harry Styles speelt naast Forence Pugh de hoofdrol. Hij heeft met 28 jaar al een hele carrière op gebouwd. Ontdekt bij X-factor, zanger van One Direction, solo zanger en acteur (Dunkirk).

We maken kennis met het jonge verliefde stel Alice Chambers (Pugh) en Jack Chambers (Styles). Het zijn de jaren vijftig en ze wonen in een voor die tijd hypermoderne woonwijk die ergens in de woestijn uit de grond is gestampt. Alles is prachtig stijlvol met huizen die allemaal gelijk zijn. Voor alle huizen staan keurig auto’s. Elke ochtend zien we het ontbijt en uitzwaai ritueel van Alice en Jack. Op het zelfde moment zien we ook alle buren die eveneens bestaan uit jonge stellen het zelfde ritueel uit voeren. Als de mannen zijn vertrokken gaan de huisvrouwen het huishouden doen genieten van het mooie weer en drinken met elkaar een wijntje.

Aan het eind van de dag worden de mannen hartelijk ontvangen met een drankje en een maaltijd. Kortom, een ideaal paradijs waarin de bewoners zielsgelukkig zijn. Alle mannen werken bij het geheimzinnige bedrijf Victory waar de charismatische Frank (Pine) de leiding heeft. Wat de mannen voor werk doen is niet bekend en er wordt ook niet over gesproken, maar Alice komt tot de ontdekking dat er iets niet goed zit. Ze begint te twijfelen aan haar man, maar vertrouwt vooral de populaire Frank niet. Op hulp van haar vriendin Bunny (Wilde) hoeft ze niet te rekenen. De grote vraag blijft: Wat speelt er en hoe komt ze uit deze situatie?

Idyllisch decor
Het decor ziet er idyllisch uit. Een paradijs voor de jonge stellen die met mooie kleding en kapsels uit de jaren 50 zo het perfecte plaatje vormen. Ook het altijd zonnige weer maakt het paradijs voor de jonge stellen compleet. Het doet denken aan de perfecte wereld van Jim Carrey in The Truman Show. Florence Pugh is het geweldige middelpunt van het verhaal. Ze wordt emotioneel alle hoeken in geslingerd en weet daarmee de kijker aan zich te binden. Harry Styles is het mannetje dat zich als de liefhebbende Jack heerlijk laat verzorgen. Als artiest laat hij toch nog even zien hoe je moet dansen.

Regisseuse Olivia Wilde speelt Bunny, één van de jonge dames die als vriendin van Alice heerlijk geniet van alle geneugten die het leven in de communie van Victory haar biedt. Chris Pine is de knappe Frank die als een soort sekteleider overtuigend de leiding heeft. Hij weet fijntjes een groot contrast uit te beelden tussen aardige uitstraling en zijn werkelijke intenties. Timothy Simons is de dubieuze dokter Collins. Zijn gezichtsuitdrukking maakt zijn karakter onheilspellend. Het verhaal blijft lang onduidelijk, maar weet de aandacht van de kijker wel vast te houden. Duidelijk is wel dat de vraag: ‘Ben je bereidt om het leven te leven dat je verdient?’ in deze thriller uiteindelijk niet met ‘ja’ beantwoord wordt.

Regie: Olivia Wilde
Met: Florence Pugh, Harry Styles, Olivia Wilde, Chris Pine, Gemma Chan, Sydney Chandler, Kate Berlant, Nick Kroll, Timothy Simone, Douglas Smith
Kijkwijzer: 16 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button