Den Helder

Sloop van tafel, vuurtoren Lange Jaap wordt gerenoveerd

Adverentie

Huisduinen – Vuurtoren de Lange Jaap wordt gerenoveerd, zo meldt Rijkswaterstaat op haar website. Daarmee kan een ieder die bang was voor sloop van de toren opgelucht ademhalen. De renovatie start in 2024.

De Lange Jaap heeft al sinds 1998 scheuren in de vloeren van verschillende verdiepingen. Dit heeft te maken met de scheve plaatsing van vloeren bij de bouw. Daardoor werden spanningen in de vloeren ongelijk verdeeld. De vuurtoren is al lange tijd niet meer toegankelijk voor publiek. In september 2021 zijn ernstige scheuren gevonden in de wanden en vloeren van de Lange Jaap. Aangenomen werd dat dat de scheurvorming in een korte tijd exponentieel was toegenomen.

Uit veiligheidsoverweging heeft de gemeente toen een gebiedsverbod opgesteld in een straal van 70 meter om de toren heen. Uit vervolgonderzoek door TNO en Sec Holland in januari 2022 is gebleken dat de constructieve veiligheid niet direct in het geding was. De conclusie was wel dat de vuurtoren geheel moet worden gerenoveerd om verdere degradatie tegen te gaan en de veiligheid te kunnen blijven waarborgen. Inmiddels is het gebiedsverbod opgeheven. De vuurtoren is onder windkracht 5 BFT toegankelijk. Bij lang aanhoudende wind boven windkracht 9 BFT zal het gebiedsverbod in werking gesteld worden.

Renovatie
Sloop van de vuurtoren, waar de afgelopen periode serieus voor werd gevreesd, is van tafel. Het moet mogelijk zijn de problemen op te lossen door middel van een renovatie. Rijkswaterstaat meldt:

De bedoeling is om in 2024 in fasen te starten met de renovatie, waarbij de vuurtoren na de uitvoering opnieuw:

  • dient als nationaal monument
  • veilig toegankelijk is voor mensen in functie
  • veilig te benaderen en (mogelijk) te betreden is vanuit de omgeving
  • als baken dient in de omliggende gemeenschappen
  • geschikt is voor onderzoeksapparatuur
  • met regulier onderhoud in stand wordt gehouden
Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d