Den HelderHollands KroonKop van Noord-HollandPolitiek

Lokale politici Daan Pruimboom en Dorien Sijbenga op lijst BBB

Advertentie:

Noord-Holland – Daan Pruimboom en Dorien Sijbenga, beiden actief voor de lokale partij LADA & Anders in Hollands Kroon, zijn verkiesbaar voor de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen van Noord-Holland. Ook Mirjam Dijk (Fractie Pastoor) uit Den Helder staat op de definitieve kieslijst.

Pruimboom en Sijbenga staan op respectievelijk de vijfde en de zesde plek van de lijst. Sijbenga zit momenteel in de gemeenteraad voor LADA & Anders. Pruimboom is nu fractieondersteuner, na vier jaar raadslidmaatschap voor Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK). Het Helderse gemeenteraadslid Dijk staat op een dertiende plek. De lijsttrekker voor BBB is de uit Schellinkhout afkomstige agrariër Ingrid De Sain. Ook boerendochter Iris Huisman uit Wieringerwerf staat op de lijst. De verkiezingen vinden plaats op 15 maart 2023. In totaal zijn er in Noord-Holland 55 zetels te verdelen. Het is niet ondenkbaar dat BBB als nieuwkomer in de provinciale politiek goed gaat scoren. Zo behaalde FvD in 2019 meteen negen zetels. Daar zijn er inmiddels wel nog maar drie van over.

Gunstige peilingen
Ook Pruimboom schat de kans dat hij de partij straks in de Provinciale Staten mag vertegenwoordigen in als reëel. De landelijke peilingen zijn volgens hem gunstig. Het voormalig gemeenteraadslid uit Hollands Kroon is sinds oktober vorig jaar achter de schermen actief bij BBB: “Ik stoor me er al jaren aan dat er in de provinciale politiek weinig aandacht is voor ‘Holland boven Amsterdam’. Er is vooral aandacht voor het stedelijk gebied, te weinig voor de landelijke gemeenten. BBB vult dat gat goed op.” Pruimboom denkt het eventuele Statenlidmaatschap te kunnen combineren met zijn rol in de lokale politiek. Hij en Sijbenga zijn volgens hem los van elkaar bij BBB terecht gekomen.

Hoewel de Wieringer pas midden twintig is wordt BBB de vierde partij waarvoor hij op de kieslijst staat. Hij begon zijn politieke carrière in de gemeenteraad voor OHK. Tijdens zijn raadslidmaatschap stond hij op de Lijst Henk Krol bij de Tweede Kamerverkiezingen. Kort voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen stapte hij, na interne problemen, over naar LADA. Die partij ging vervolgens samen met de partij Anders van Sijbenga. Pruimboom vindt zichzelf geen ‘partijhopper’: Het vertrek uit OHK ging buiten hem om en de deelname aan de partij van Henk Krol was volgens hem een goede leerschool. “Mijn standpunten zijn ook nooit veranderd”, zegt hij.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Zijn de Proviciale Staten als bestuurslaag tussen de gemeente en het rijk eigenlijk niet gewoon ovebodig?

Wellicht ook interessant

Back to top button