Kop van Noord-Holland

Openbaar Ministerie voegt onderzoeken overvallen Noord-Holland Noord samen

Advertentie:

Regio Noordkop – Bij de rechtbank in Alkmaar vindt dinsdag 25 oktober een pro-formazitting plaats, als start van de samenvoeging van meerdere overvallenonderzoeken in Noord-Holland Noord. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is sprake van onderlinge samenhang tussen de onderzoeken en de daarin aangemerkte verdachten. Het gaat om zeven verdachten in de leeftijd van 26 tot 39 jaar. Zij worden in wisselende samenstelling verdacht van in totaal zeven gewapende overvallen, waarvan één met dodelijke afloop. Tijdens de zitting wordt de stand van de onderzoeken toegelicht en wordt aan de verdediging mogelijkheid gegeven nadere onderzoekswensen te formuleren.

Het OM is van oordeel dat eenzelfde dadergroep, in wisselende samenstelling, betrokken was bij de gewapende overvallen in (met name) de Kop van Noord-Holland in augustus en december 2020 en in de maanden januari, juni en juli 2021. Het betreft volgens het OM een recidiverende verdachtengroep die vanuit een vooropgezet plan op zoek is geweest naar concrete waardevolle spullen en geld. Het gaat om zeer ernstige geweldszaken: (woning)overvallen in vereniging en in het midden van de nacht. Tijdens deze woningovervallen maakten de verdachten gebruik van vuurwapens en werd ook ander geweld door hen niet geschuwd.

Bij één overval raakten de slachtoffers als gevolg van het vuurwapengeweld ernstig gewond. En één overval kent zelfs een fatale afloop. De omvang en ernst van de feiten hebben grote impact (gehad) op de slachtoffers, nabestaanden en overige bewoners uit het gebied. De slachtoffers waanden zich veilig, thuis slapend in hun eigen bed, maar werden in het holst van de nacht in hun huis overvallen, vastgebonden, toegetakeld en beroofd van waardevolle bezittingen.

Verloop onderzoek
Politie en OM hebben een langdurig en intensief opsporingsonderzoek gedaan. Gedurende dit opsporingsonderzoek zijn aanhoudingen verricht en bleek sprake te zijn van samenhang tussen de overvallen en het (wisselend) gezamenlijk aandeel van de verdachten daarin. De complexiteit van het onderzoek, de onderlinge samenhang, en de ontkennende dan wel zwijgende houding van de aangehouden verdachten, trekken een wissel op de concrete opsporingsresultaten en de duur van het proces. Gelet op de ernst van de feiten is het volgens het OM echter van groot belang dat de verdachten vast blijven zitten tot aan de inhoudelijke behandeling.

Onderzoek Mainz betreft een gewapende woningoverval op 8 augustus 2020 in De Goorn (gemeente Koggenland). Een ouder echtpaar is daar in hun boerderij bedreigd en ernstig mishandeld. Het OM houdt daarvoor drie mannen verantwoordelijk: een 29-jarige man uit Noord-Scharwoude, een 30-jarige man uit Opmeer en een 27-jarige man uit Heerhugowaard.

Onderzoek Oberhof
Een dag later, op 9 augustus 2020, vindt een gewapende overval plaats op een tankstation in Nieuwe Niedorp (gemeente Hollands Kroon). De verdachten bedreigen daar een 18-jarige medewerker met een vuurwapen en vertrekken met sigaretten en de kassalade. Voor deze overval zit één verdachte vast: een 26-jarige man uit Obdam. Het OM sluit niet uit ook andere verdachten voor deze overval te vervolgen.

Op 30 december 2020 vindt een gewapende woningoverval plaats in Dreumel waarbij onder andere een grote som geld, sieraden en de auto van de slachtoffers werd buitgemaakt. Voor deze overval zal het OM op 25 oktober vragen een 30 jarige man uit Opmeer in voorlopige hechtenis te nemen (zogenoemde vordering tot gevangenneming). Het OM sluit niet uit ook andere verdachten hiervoor te vervolgen.

Onderzoek Zwenkau
Begin vorig jaar, op 7 januari 2021, vindt een gewapende woningoverval plaats in Avenhorn. De verdachten gebruiken een vuurwapen en de bewoner raakt daarbij zeer ernstig gewond. Het OM houdt een 38-jarige man uit Rotterdam verantwoordelijk.

Onderzoek Zulpich betreft een gewapende woningoverval op 4 juni 2021 te Heerhugowaard, waarbij naast geld en sieraden ook een auto is buit gemaakt. Het OM verdenkt een 39-jarige vrouw uit Rotterdam van betrokkenheid bij deze overval. Zij zit niet meer vast.

Onderzoek Ararat
Onderzoek Ararat betreft een fatale woningoverval op 14 juni 2021 te Berkhout. Het OM houdt daarvoor zes verdachten verantwoordelijk. Vijf van hen zitten in voorlopige hechtenis: een 28-jarige man uit Alkmaar, een 38-jarige man uit Rotterdam, een 29-jarige man uit Noord-Scharwoude, een 26-jarige man uit Obdam en een 30-jarige man uit Opmeer. De zesde verdachte, een 39-jarige vrouw uit Rotterdam, zit niet meer vast. Een groot deel van de verdachten wordt tevens in verband gebracht met de onderzoeken Mainz, Oberhof, Zwenkau, Millet en Zulpich.

Een maand later, op 22 juli 2021, vindt in Noord-Scharwoude een gewapende woningoverval plaats waarbij wederom wordt geschoten. Voor deze overval zitten een 26-jarige man uit Obdam en een 38-jarige man uit Rotterdam in voorlopige hechtenis. Een 39-jarige vrouw uit Rotterdam zit niet meer vast. Het OM is voornemens voor deze overval nog andere verdachten te vervolgen. Ook hier is volgens het OM sprake van eenzelfde dadergroep als in eerder vermelde onderzoeken.

Planning
Op 25 oktober buigt de rechtbank zich tijdens een pro-formazitting over drie verdachten uit onderzoek Ararat: een 28-jarige man uit Alkmaar, een 26-jarige man uit Obdam en een 30-jarige man uit Opmeer. Op 31 oktober volgt de pro-formazitting van een 27-jarige man uit Heerhugowaard die gedetineerd zit voor onderzoek Mainz. Op 8 november is een pro-formazitting gepland voor de onderzoeken Ararat, Mainz, Willich en Zwenkau, waarbij de zaken worden behandeld tegen een 29-jarige man uit Noord-Scharwoude en een 38-jarige man uit Rotterdam.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button