Den HelderVideo

Woningstichting viert jubileum met een boek: DURF (video)

Advertentie:

Den Helder – Naast de festiviteiten die Woningstichting organiseert rondom het 100 jarig bestaan publiceert de corporatie ook een boek. Oud-journalist Ronald den Boer, nu manager bij de Woningstichting, sprak het afgelopen jaar met hoofdrolspelers zoals architecten, huurders en minister Hugo de Jonge.

De titel van het boek is ‘Durf’, vanwege de aanpak van de Woningstichting. De corporatie neemt “al honderd jaar het voortouw in de stedenbouwkundige ontwikkeling van Den Helder” en dat kan alleen “door op tal van fronten durf te tonen.” Dat uit zich volgens directeur Robbert Waltmann bijvoorbeeld in de uitvoering van de projecten. “We bouwen een beetje anders, met hogere kwaliteit, omdat we denken dat huurders dat verdienen.”

Het boek richt zich met name op de laatste decennia. “Er was al een boek over de eerste 75 jaar, dus ik wilde dat niet overnieuw doen”, vertelt Ronald den Boer. Er is in de laatste vijfentwintig jaar echter genoeg gebeurd, volgens de schrijver. “Als je het een beetje gechargeerd zegt, dan hebben we in die laatste vijfentwintig jaar meer gedaan dan in die eerste vijfenzeventig jaar.” Waltmann beaamt dat: “ik denk dat er twee hele grote ontwikkelingen zijn geweest in deze periode. De splitsing in 2018 en de ontwikkeling van Nieuw Den Helder en de Binnenstad.” Vooral dat laatste is belangrijk geweest voor de corporatie. “Het heeft gezorgd voor een kentering in het denken over Den Helder”, vindt de directeur.

Het boek gaat niet alleen over de woningstichting zelf, ook komen er bijzondere bewoners aan bod, zoals IJf Blokker en de 108-jarige Annie Lengers, die nog steeds zelfstandig in een corporatiewoning woont. “Ik ben tweeëntwintig jaar geleden teruggekomen in Den Helder. Toen wist ik niet wat ik zag”, zegt Blokker, “als ik nu weer kijk is het fantastisch opgeknapt in twintig jaar tijd.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button