Cultuur/Natuur

De drieteenstrandloper speelt met de golven

Adverentie

Den Helder – Het is najaar en dat betekent dat de drieteenstrandlopers weer terug zijn aan de Noordzeekust. Het zijn leuke, kleine vogeltjes met een speels gedrag. Ze zijn vaak te zien in groepjes op het natte zandstrand en zoeken naar eten.

De drieteenstrandloper is lid van de familie van de strandlopers, waar bijvoorbeeld ook de grutto toebehoort. Strandlopers zijn vogels met relatief lange poten. Ze hebben normaal gesproken vier tenen. Drie tenen steken naar voren en een teen steekt naar achteren, maar bij de drieteenstrandloper ontbreekt de achterteen en zo komt hij aan zijn naam. Het is goed te zien bij de afdruk van de poot in het zand.

De drieteenstrandloper leeft van kleine krabbetjes, garnalen, schelpdieren, wormen en insecten. Hij pikt en boort met de snavel in het natte zand waar het voedsel nog dicht onder het oppervlak zit. In het voorjaar trekken de drietenen naar Arctische gebieden in Canada, Groenland, Spitsbergen en Siberië. Daar broeden ze op de kale, steenachtige toendra met een schaarse begroeiing van mossen en korstmossen. Na het uitkomen van de eieren worden de jongen snel naar het dichtstbijzijnde water geleid. Na 17 dagen kunnen ze al vliegen.

Terugkeer naar Nederlandse kust
In de nazomer keren de vogels in groepen terug naar het zuiden. Dan komen ze ook langs de Nederlandse kust. Veel drietenen zijn op doortrek naar het zuiden, maar elk jaar overwinteren zo’n 11.000 tot 16.000 vogels in Nederland. Ze verblijven op de zandstranden langs de kust en op de zandplaten van de Waddenzee en de Zeeuwse Delta.

Voor wie ’s winters over het strand wandelt is het leuk even stil te staan bij een groepje drieteenstrandlopers. Dan is waar te nemen hoe snel ze heen en weer rennen op zoek naar hun voedsel. Ondertussen spelen ze met de golven. Het is een fascinerend gezicht. Als een loslopende hond ze opschrikt, vliegen de drietenen snel op om even later met een grote boog op dezelfde plek terug te keren. Dat verstoren moet niet te vaak gebeuren, anders verhongeren de vogels.

Voor meer informatie over natuur en gezondheid zie: www.duinbehoud.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button