Den HelderHollands Kroon

Steun voor honderd culturele instellingen

Adverentie

Noord-Holland – De provincie Noord-Holland en de gemeenten steunen de culturele instellingen in Noord-Holland met ruim 11 miljoen euro. Het geld wordt verdeeld onder 35 musea, zeventien podia, zeven bibliotheken, zes festivals en 35 andere culturele instellingen. Een restantbedrag van 3,5 miljoen blijft beschikbaar voor 2021.

Voor de zomer heeft de provincie een bedrag van 10 miljoen beschikbaar gesteld om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. De provincie heeft met de gemeenten besproken welke instellingen ondersteuning kunnen gebruiken. Gemeenten hebben samengewerkt en in regionaal verband culturele instellingen voorgedragen voor een bijdrage uit het fonds.

Door de bundeling van krachten kunnen gemeenten en provincie 100 instellingen steunen om de Covid-19 crisis door te komen. De instellingen zijn verspreid over de hele provincie: van Texel tot Haarlemmermeer en van Hoorn tot Hilversum. Zo zijn in Den Helder Theater de Kampanje, de Nollen, Triade, Stichting Museumhaven en het Reddingsmuseum gekozen. In Schagen Vreeburg-Westfriese Folklore, Museumboerderijen Tante Jaantje, Scagon De Luxe en het Zijper Museum. In Hollands Kroon onder meer Wieringereiland Museum Lont en Museum Oud Anna Paulowna.

Waardevol aanbod
“Noord-Holland heeft heel veel te bieden op het gebied van cultuur. Dit aanbod is heel waardevol. Inwoners en bezoekers genieten ervan. Daarnaast is de cultuursector een belangrijke werkgever. De sector doet er alles aan om binnen de huidige mogelijkheden publiek te blijven ontvangen. Ik bewonder het geduld, de creativiteit en vooral het doorzettingsvermogen. Duidelijk is dat de nood zich uitstrekt over de volle breedte van de culturele sector en dat die nood in 2021 er nog steeds zal zijn, en misschien nog wel hoger is. De gemeenten en provincie zetten het resterende budget in om de vervolgschade bij culturele instellingen in de eerste helft van 2021 te beperken. De focus zal liggen op de middelgrote podia en musea”, aldus Zita Pels, gedeputeerde Cultuur.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button