Den HelderVideo

Verzamelwoede: Ton helemaal dol op heiligenbeelden (video)

Advertentie:

Den Helder – Eigenlijk is het moeilijk kiezen welke het mooiste beeld is…, maar de drie heiligenbeelden onder de stolp in de woonkamer, die vindt Ton uit Den Helder toch wel het allermooist.

Van buiten zie je niks, maar zodra je de woning van Ton Schilder uit Den Helder binnenstapt kun je er niet omheen. Zijn hele huis staat en hangt vol met religieuze beelden en schilderijen. Hij begon ooit met de verzameling toen hij op televisie een programma zag over oude mensen die overleden en jonge mensen die de heiligenbeelden mee naar huis namen. Dat inspireerde Ton ook van dit soort beelden en schilderijen te kopen. Hij heeft ze vooral op rommelmarkten en in tweedehands winkels gevonden.

Schoon houden?
“Een keer in de maand maak ik een sopje en dan maak ik alle beeldjes schoon. De grotere die onder de stolpen staan worden niet vies, dus daarvan maak ik alleen het glas van de stolp schoon, zodat deze weer glimt als een zonnetje.” Ton is gelovig opgevoed, maar streng gelovig is hij niet. De spullen die hij is de loop der jaren heeft verzameld en gekocht vindt hij vooral heel erg mooi. Je waant je in een klein museum, waar je ogen tekort komt. Achter iedere deur vind je spullen, ”maar ik zit nou wel vol”, zegt Ton. “Ik ben er heel erg trots op en ik ben er ook wel zuinig op.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button