Den HelderPolitiek

Blauwe kleur keert niet terug op dak stationsgebouw

Den Helder – De blauwe kleur van de dakbedekking op het stationsgebouw in Den Helder is definitief verleden tijd. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat de NS gekozen heeft voor grijs/zwart en dat het dak hiermee wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke kleur.

De fractie van GemeenteBelangen had vragen gesteld over de kwestie. Nancy List was van mening dat het dak blauw moest blijven, omdat het altijd die kleur heeft gehad en de inwoners dat ook zo gewend zijn. Blauw past ook beter bij Den Helder, als stad aan de zee.

Naar aanleiding van de gestelde vragen is door het college contact gezocht met NS Vastgoed over de kleur van het dak. Zij geven aan dat het dak oorspronkelijk een grijs/zwarte kleur had en dat in een later stadium door NS Vastgoed gekozen is het stationsdak van een blauwe kleur te voorzien. Nu het dak volgens planmatig onderhoud vernieuwd wordt, is ervoor gekozen de dakbedekking terug te brengen naar de oorspronkelijke grijs/zwarte kleur. “Het college acht het initiatief van NS Vastgoed om de dakkleur terug te brengen naar de oorspronkelijke staat, vanuit het oogpunt van erfgoed, wenselijk. Zij zal daarom geen verdere stappen ondernemen om NS Vastgoed te bewegen de kleur van het dak te wijzigen naar maritiem blauw.”

Stationsgebouw
Het huidige station werd in 1956-1957 ontworpen door G.J. van der Grinten, architect in dienst van de toenmalige Nederlandse Spoorwegen. De bouw was gereed in 1958. Het station was het eerste gebouw in het door Wieger Bruin bedachte nieuwe naoorlogse centrum van Den Helder. Het bijzondere gebouw wekt maritieme associaties op vanwege de boegvormige voorzijde van het gebouw, de patrijspoortjes-achtige vensters in het vouwdak en de klokkentoren die aan een lichtbaken doet denken.

In de bouwtekeningen van het oorspronkelijk ontwerp is niet aangegeven welke kleur het dak zou moeten hebben. De eerste kleurenfoto van het station dateert uit 1960. Op deze foto is het dak grijs/zwart van kleur. Ook in 1990 is de kleur van het dak nog grijs/zwart. Op een foto uit 1992 is de blauwe kleur voor het eerst zichtbaar. Het is daarbij aannemelijk dat de kleur tussen 1990 en 1992 is veranderd van grijs/zwart naar blauw.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Het college acht het initiatief van NS Vastgoed om de dakkleur terug te brengen naar de oorspronkelijke staat, vanuit het oogpunt van erfgoed, wenselijk. Interessant standpunt, blijkbaar hecht het college veel waarde aan erfgoed, maar de muurtjes voor het station konden wel verdwijnen. Tegenstrijdigheid is ons bestuur niet vreemd.

Back to top button
%d bloggers liken dit: