Cultuur/NatuurHollands Kroon

Enquête over toekomst kerkgebouwen nog tot 1 december in te vullen

Advertentie:

Hollands Kroon – Inwoners van de gemeente Hollands Kroon die hun stem willen laten horen over de toekomst van de kerken in hun dorp moeten snel zijn: Zij kunnen nog tot 1 december de enquête op het platform denkmee.hollandskroon invullen.

Sinds begin oktober werkt de gemeente samen met organisatie ‘De Kerkvernieuwers’ aan de gemeentelijke kerkenvisie: Een toekomstvisie voor de kerkgebouwen in Hollands Kroon. Daarbij wordt veel gesproken met kerkgemeenschappen, eigenaren van kerkgebouwen, bestuurders en betrokken vrijwilligers. Kerken zijn natuurlijk voor iedereen in de gemeente van belang, dus wordt de rest van de inwoners ook om hun mening gevraagd.

Dit belang ziet ook de Rijksoverheid, die daarom sinds kort subsidie schenkt aan gemeenten die zich willen inzetten voor beleid op het gebied van kerkelijk vastgoed. Ook in Den Helder wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan de kerkenvisie. Met de enquête probeert de gemeente Hollands Kroon een goed beeld te krijgen van welke kerken in de gemeente veel bezocht worden, waarom deze kerken bezocht worden en wat voor functies mogelijk geschikt zijn voor een kerkgebouw. Wegens teruglopende bezoekersaantallen worden kerkgebouwen steeds vaker ingezet als multifunctionele ontmoetingsplekken. Dit brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee: Niet alle alternatieve invullingen van een kerkgebouw zijn even geschikt.

Laatste bijeenkomst
Op woensdagavond 8 december is er een laatste digitale werksessie, van 19.30 tot 21.00 uur. Tijdens die bijeenkomst worden de resultaten van de enquête gedeeld, evenals de daaruit volgende oplossingen. De uitgangspunten waarop de kerkenvisie wordt gebaseerd worden nader toegelicht. Deelnemers van deze bijeenkomst kunnen nog laatste tips, ideeën of andere feedback meegeven. Inwoners die zich willen aanmelden worden gevraagd een mail te sturen naar ankiepetersen@hollandskroon.nl. Eind februari zal de nieuwe toekomstvisie aan de gemeenteraad worden aangeboden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button