Cultuur/NatuurHollands Kroon

Gratis plantenpakket bij inleveren oude tegel

Adverentie

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon biedt inwoners die op 15 of 17 december een oude tegel inleveren een gratis plantenpakket aan. Omdat de gemeente graag meer groen in de omgeving ziet delen zij in een drive thru 300 gratis tegeltjes groen uit aan inwoners. Die kunnen dan op de plek van de oude tegel worden geplaatst. Dit fenomeen wordt ook wel tegelwippen genoemd.

Maar liefst 63% van het totale oppervlakte van alle tuinen in Hollands Kroon bestaat uit steen. Meer groen in de tuin is beter voor de biodiversiteit en voor het klimaat. Dieren vinden zo een fijne plek om te wonen en een zachte bodem zorgt ervoor dat regenwater goed weg kan stromen bij hevige regenval. Ook voorkomt een groene tuin hittestress in de zomer, zo vinden ook de inwoners meer verkoeling op een warme zomerdag.

Tegel eruit, plant erin
Om de inwoners op weg te helpen gaat de gemeente dus gratis plantenpakketten uitdelen. Iedereen kan één steen inleveren van tenminste 30 x 30 centimeter of twee klinkers. Dat kan in de coronaproof drive thru die op twee plekken wordt opgezet: In Anna Paulowna en Wieringerwerf. De oude tegels krijgen een tweede leven. Die worden nanelijk ingenomen door de Grondstoffenbank Agriport. Daar worden de tegels gescheiden, gebroken, gezeefd en gekeurd. Daarna wordt van het gruis nieuwe bouwmaterialen gemaakt. Het plantenpakket bestaat uit drie bloeiende vaste planten die precies passen op een plek van 30 x 30 centimer.

Het plantenpakket.

Op is op
Er zijn in totaal 300 plantenpakketten beschikbaar. Inwoners die interesse hebben moeten zich daarom snel aanmelden. Dat kan via de website van de gemeente. De data en locaties voor de inleveractie zijn:

  • Woensdag 15 december 12.00 – 16.00 uur, locatie de Verwachting 1 Anna Paulowna
  • Vrijdag 17 december 09.00 – 13.00 uur, locatie Gemeentewerf, Medemblikkerweg 4 Wieringerwerf
Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button