Politiek

Volledige gemeenteraad wil verhoging toeristenbelasting

Advertentie:

Den Helder – Op vakantie of een nachtje weg in Den Helder wordt volgend jaar een stukje duurder en vanaf 2025 komt daar nog een schepje bovenop. Het verhogen van de toeristenbelasting is een van de maatregelen die de gemeente Den Helder neemt om een begrotingstekort op de lange termijn te voorkomen. Deze maatregel wordt, in de vorm van een amendement op de begroting, voorgesteld door alle fracties. Het amendement zal op woensdag 1 november worden ingediend bij de behandeling van de begroting van 2024.

Het college heeft voorgesteld de toeristenbelasting in 2024 met 4,6 procent te verhogen, ter compensatie van de loon- en prijsstijgingen. Het voorgestelde tarief bedraagt dan € 1,65 per persoon per overnachting, waarmee een totale opbrengst van afgerond € 883.000,- wordt verwacht. De raad steunt dit voorstel, maar wil een extra verhoging van de toeristenbelasting voor de jaren 2025, 2026 en 2027 opnemen in de begroting. Met het amendement stellen de fracties voor om het tarief voor die jaren te verhogen naar € 2,15 exclusief inflatiecorrectie. De verwachting is dat dit een structurele meeropbrengst van € 265.000,- oplevert ten opzichte van de meerjarenraming 2025-2027.

De toeristensector is hiermee, net als cultuur, een van de sectoren die getroffen wordt door de acties die de gemeente onderneemt om de begroting voor de ‘ravijnjaren’ 2026 en 2027 sluitend te kunnen maken. “Door nu alvast een besluit te nemen over deze extra verhoging van de toeristenbelasting in 2025 kan de toeristische sector hiermee tijdig rekening houden”, zeggen de fracties.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. Deze gemeenteraad kan intellect niet verweten worden. Lastenverzwaring is de weg naar faillissement. De oplossing van het probleem is bezuiniging. In het bijzonder op de vernietigende energietransitie en immigratie.

  2. Weet de gemeenteraad eigenlijk wel waar ze mee bezig zijn…

    Het verhogen van de toeristenbelasting is slecht voor het toerisme in onze gemeente. Ze prijzen zich uit de markt.

    In alle omliggende gemeenten zijn er meerdere tarieven voor de toeristenbelasting. Zo betalen mensen met een seizoensplaats in andere gemeenten zoals Callantsoog een aangepast tarief.

    Bv een seizoenplaats op een camping in Callantsoog kost in 2024 de toerist € 253,92 per persoon. Dit is globaal voor 240 overnachtingen.

    Als je dat omrekent naar de Helderse toeristenbelasting dan zijn de toeristen hier € 396,- Per persoon kwijt.

    Je bent dus een dief van je eigen portemonnee als je op een camping in Den Helder gaat staan. Want een paar km verder ben je € 142,- per persoon goedkoper uit.

    De gemeenteraad moet zich een achter de oren gaan krabben. Want de verhoging van de toeristenbelasting zal op papier bijdragen aan de vermindering van het begrotingstekort. Maar in werkelijkheid zal er minder toeristenbelasting binnen komen omdat mensen hun vakantie gaan boeken in omliggende gemeenten.

    De gemeente Schagen is heel transparant in hun toeristenbelasting. Het is dan ook heel simpel om de tarieven over te nemen. Je krijgt dan een gelijk speelveld met omliggende gemeenten en de toerist zal dan ook makkelijker kiezen voor Julianadorp. Omdat daar voor de toerist meer faciliteiten zijn dan bv in Groote Keeten.

    Dus gemeenteraad Den Helder verdiep je eens in een onderwerp voor je een besluit neemt. Besluiten kunnen een grotere impact hebben dan je verwacht.

    U krijgt als raadsleden een ruime raadsvergoeding wat staat voor circa 28 uur per week. Ga die tijd eens gebruiken om u te verdiepen in onderwerpen. Wie weet gaat u dan eens verstandige besluiten nemen.

Wellicht ook interessant

Back to top button