Defensie

Mijnenjager Vlaardingen weer thuis

Den Helder – Zr.Ms. Vlaardingen is na 3,5 maand weer thuis. Het marineschip maakte onderdeel uit van het vlootverband Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2). Dat richt zich op mijnenbestrijding in en rondom de Middellandse Zee. Woensdag is de Zr.Ms. Vlaardingen de haven van Den Helder binnengevaren.

SNMCMG2 is onderdeel van de NAVO-reactiemacht. Daardoor kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep doen op het vlootverband. Het eskader is hier permanent voor beschikbaar. Inzet van SNMCMG2 is er zowel in vredestijd als in periodes van crisis en conflict, zoals momenteel in Oekraïne.

Het vlootverband bestaat meestal uit meerdere mijnenjachtschepen en een ondersteuningsschip van een van de deelnemende NAVO-leden. De schepen nemen deel aan mijnenbestrijdingsoefeningen en maritieme veiligheidspatrouilles. Met deelname aan het vlootverband worden niet alleen diplomatieke banden aangehaald, maar tonen de landen ook solidariteit naar elkaar.

SNMCMG1
Eerder dit jaar keerde Zr.Ms. Schiedam terug na vergelijkbare NAVO-inzet, maar dan met de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dat vlootverband opereert in de noordelijke wateren, zoals de Noordzee en Oostzee. Op dit moment maakt de mijnenjager Zr.Ms. Makkum onderdeel uit van dit NAVO-vlootverband.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button