Kop van Noord-Holland

Gemeentelijke zorgverzekering in Noord-Holland: verschillen lopen op tot € 693 per jaar

Texel – Volgens onderzoeksgegevens staat Texel op de tweede plaats van beste collectieve zorgverzekeringen voor minima en chronisch zieken in de provincie. En in Hollands Kroon en Schagen geldt een inkomensgrens van 130 % ten opzichte van de bijstandsnorm, op Texel en in Den Helder is dit 120 %. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van Independer.

Mensen met een laag inkomen, een chronische ziekte of een handicap kunnen in 42 Noord-Hollandse gemeenten kiezen voor een collectieve verzekering. Kwetsbare inwoners krijgen in 2023 tot circa € 62 premiekorting per maand, omdat de gemeente meebetaalt. Wel zijn er lokaal grote verschillen. Gemeenten met een collectieve zorgverzekering geven in Noord-Hollands gemiddeld maximaal € 28 korting per maand. Deze tegemoetkoming is niet vanzelfsprekend, want in 10 Nederlandse gemeenten wordt wél een gemeentepolis aangeboden, maar krijgen kwetsbare inwoners géén korting op hun zorgpremie.

Veel gemeentepolissen bieden uitgebreide dekking
Minima en chronisch zieken hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een betere dekking. Veel Noord-Hollandse gemeenten houden hier rekening mee door een pakket aan te bieden waarin veel zorgkosten worden vergoed.

Zo wordt in 32 Noord-Hollandse gemeenten een polis aangeboden die het eigen risico geheel dekt. Ook wordt in 37 gemeenten een polis aangeboden die de eigen bijdrage voor medicijnen (uit het Geneesmiddelenvergoedingsysteem, GVS) volledig vergoed. Ten slotte is hebben alle 42 gemeenten die een collectieve zorgverzekering aanbieden minimaal 1 polis met een vergoeding voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. 28 van de gemeenten in Noord-Holland bieden tenminste 1 polis die zelfs alle drie de bovenstaande zorgkosten dekt.

Beste zorgverzekering voor minima in Zaanstad
Noord-Hollanders met een maximale zorgtoeslag betalen in 6 gemeenten maximaal €25 per maand voor een zeer uitgebreide zorgverzekering waarin het eigen risico en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en de Wmo gedekt zijn. In Zaanstad zijn minima en chronisch zieken het voordeligst uit voor zo’n uitgebreide verzekering. Zij betalen omgerekend € 16,45 per maand voor een zeer uitgebreide verzekering bij Univé. De kosten vallen zo laag uit, omdat de gemeente Zaanstad maandelijks € 53,50 meebetaalt aan de premie.

In Edam-Volendam en Gooise Meren wordt volgend jaar geen collectieve zorgverzekering (meer) aangeboden voor inwoners met een laag inkomen of chronische ziekte. Wel kunnen minima hier aanspraak maken op een bijdrage voor het eigen risico en een bijdrage voor een aanvullende verzekering.

De top 3 gemeenten in Noord-Holland met de beste collectieve zorgverzekering voor minima en chronisch zieken

Zaanstad: € 16,45 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
Texel: € 17,20 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
BUCH-gemeenten (Bergen,Uitgeest, Castricum en Heiloo): € 24,95 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)

Hollands Kroon, Schagen en Den Helder

Hollands Kroon: € 26,47 (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
Schagen: € 32,47 (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
Den Helder: € 34,95 (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)

Bekijk hier de onderzoekspagina van Independer.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button