Den Helder

Afval dumpen: Minder meldingen, meer boetes

Advertentie:

Den Helder – Toezichthouders hebben vorig jaar in Den Helder 86 boetes uitgedeeld voor het dumpen van afval. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Het aantal meldingen over afvaldumpingen is afgenomen van 1480 in 2020 naar 1295 in 2021. De gemeente concludeert dat het beleid een positief effect heeft.

Het afgelopen jaar hebben de toezichthouders ruim 1200 controles en onderzoeken gedaan rondom dumpingen van grof afval en vuilniszakken. In ruim 400 gevallen bleek de situatie al opgelost voordat de toezichthouders ter plaatse kwamen. In de andere 800 gevallen hebben de toezichthouders HVC benaderd om het afval te verwijderen. In totaal zijn er 127 waarschuwingsgesprekken gevoerd met overtreders. Ook kregen 86 mensen een boete. In één geval was liep die boete en de bijkomende kosten op tot maar liefst 900 euro.

Meer ondergrondse containers
Het afgelopen jaar zijn er in meer wijken ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Dat heeft er volgende de gemeente mede toe geleid dat het aantal meldingen over afvaldumpingen is afgenomen. Elk jaar komen er in Den Helder wel een aantal hotspotlocaties naar voren: Plekken waar verkeerd aangeboden afval vaak tot problemen leidt. Bij de bekende hotspots is over het algemeen een verbetering te zien door actief te controleren en te handhaven. Ook heeft de gemeente goede werkafspraken met HVC om het afval snel te verwijderen. Er is in 2021 meer ingezet op preventieve maatregelen. Zo is er een opvallende sticker ontwikkeld die op gedumpt afval kan worden geplakt. Daarmee kunnen omstanders en de buurt zien dat toezichthouders al ter plaatse zijn geweest voor onderzoek en dat de veroorzaker kans loopt op een boete. Dit voorkomt bovendien dubbele meldingen.

Wethouder Remco Duijnker is tevreden met de ontwikkelingen: “Ik ben blij dat het de goede kant op gaat met de overlast van afvaldumpingen in de openbare ruimte. De inzet van onze toezichthouders dragen hier voor een groot deel aan bij door veroorzakers aan te spreken en daar waar nodig handhavend op te treden. Een positieve ontwikkeling is de afname van het aantal meldingen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

3 reacties

  1. Misschien ook even langs “mevrouw gooi me peuken wel uit het douche raam” uit doorzwin die bezaait het hele pad met peuken.
    Raampje open en zo hups naar beneden.
    Maakt niet uit of iemand loopt.
    Kan je zomaar een Brandende peuk op je kop krijgen.

  2. Onderzoek? Naam, adres of iets dergelijk bij het afval kan iedereen wel van een ander toevoegen om die een hak te zetten.

  3. Een positieve ontwikkeling is de afname van het aantal meldingen….

    Dat komt omdat je in deze gemeente kan melden tot je een ons weegt maar er toch geen ruk aan gedaan wordt behalve een ontwijkend antwoord gegeven, de afname komt door meldingsmoeheid niet omdat de situatie verbeterd, in tegendeel, wacht maar op de invoering van DIFTAR, dat gaat een enorme toename geven…..

Wellicht ook interessant

Back to top button