Den HelderPolitiek

Gemeente moet verenigingen helpen met verduurzaming

Advertentie:

Den Helder – De gemeente gaat onderzoeken hoe zij verenigingen kan helpen met verduurzaming. Daartoe besloot een meerderheid van de gemeenteraad maandagavond. De fractie van de Seniorenpartij diende samen met het CDA en De Stadspartij een motie in met de opdracht aan het college om vóór 1 mei 2022 met een overzicht te komen van de opties, zoals eventuele financiële regelingen of het oprichten van een fonds.

De verduurzaming moet volgens Kees Bazen van de Seniorenpartij gezien worden als langetermijninvestering. De energierekening wordt er namelijk lager van. De gemeente kan verenigingen die zelf niet de middelen hebben om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te leggen daarmee helpen. Wethouder Remco Duijnker was positief over de motie, het college kan zich erin vinden. Wel wijst Duijnker erop dat er heel wat subsidieregelingen bestaan, speciaal voor sportverenigingen. Zo kunnen ze de BOSA regeling aanvragen voor het onderhouden en bouwen van de sportaccomodatie. Dat zijn volgens de wethouder echt forse subsidies. Het belang van stimulering en financiële middelen ziet Duijnker wel, er kan nog veel bereikt worden op het gebied van verduurzaming bij de verenigingen.

Verduurzaming onder de aandacht brengen
Vaak willen verenigingen best verduurzamen, maar hebben zij niet de middelen om dit te doen. Zo wist Marije Boessenkool van GroenLinks te vertellen. Zij kent gevallen waarbij het al jaren onderwerp van gesprek is, maar waar het nooit gebeurt. Daarbij komt dat die subsidieregelingen die de wethouder noemt onvoldoende in beeld zijn. Volgens Boessenkool kan de wethouder dit ook bij de lokale verenigingen onder de aandacht brengen. Leo van Esdonk van Behoorlijk Bestuur was het hier mee eens. Volgens hem kunnen verenigingen het beste eerst bij de landelijke overheid geholpen worden aan financiële middelen, daarna heeft de gemeente echter ook een rol. Harry van Dongen liet namens de Stadspartij weten dat het oprichten van een fonds volgens hem een goede optie is. Harmen Krul van het CDA ziet meerdere positieve uitkomsten van het initiatief, zo worden verenigingen die het lastig hebben door corona geholpen, en worden de leden via deze verenigingen ook attent gemaakt op de voordelen van verduurzaming. Hans van Donkelaar van de ChristenUnie vond het een sympathieke motie. Enkel de fractieleden van de PVV stemde tegen het initiatief, zij gaven geen stemverklaring.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button