Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

GroenLinks bezorgd over achterstallig onderhoud voormalig raadhuis Barsingerhorn

Barsingerhorn – De fractie van GroenLinks Hollands Kroon heeft achterstallig onderhoud aan het voormalig raadshuis in Barsingerhorn geconstateerd en stelt hierover politieke vragen aan de wethouder. Het gebouw is een rijksmonument en staat er al sinds 1622. Een aantal jaar geleden sprak men al over restauratie, maar er is nooit iets aan gebeurd.

Schade aan de toren (Aangeleverde foto).

Begin 2019 stelde GroenLinks ook al vragen over het raadshuis. Kort daarvoor werd het pand verkocht aan een nieuwe eigenaar. Het college gaf toen aan dat de nieuwe eigenaar op de hoogte was van de eisen voor onderhoud en restauratie van rijksmonumenten zoals vastgelegd in de Erfgoedwet en dat deze eigenaar de restauratie ook daadwerkelijk op een goede manier zou gaan uitvoeren. De fractie stelt nu weer vragen, mede omdat zij van bewoners van het dorp klachten heeft gekregen. Voor die bewoners is het volgens fractievoorzitter Lilian Peters onverteerbaar dat deze ‘parel van Hollands Kroon en hoogtepunt van renaissance-bouwkunst op het platteland uit handen is gegeven en niet wordt onderhouden.’

Een voorbeeld van de schade aan het pand (Aangeleverde foto).

Ook het naastgelegen voormalige café De Fortuin, dat dezelfde eigenaar heeft, wordt niet onderhouden. GroenLinks wil weten wat het college gaat doen om verpaupering van het dorp tegen te gaan. De monumentale status van het raadshuis maakt daarbij dat de eigenaar een instandhoudingsplicht heeft. Peters ziet graag dat het college zou gaan handhaven. Daarnaast is in 2017 een subsidie ontvangen voor de restauratie van het raadshuis, waarvan GroenLinks zich nu afvraagt waar deze is gebleven.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button