Den HelderPolitiek

Huisvestingsverordening Den Helder vastgesteld door de raad

Advertentie:

Den Helder – De gemeenteraad van Den Helder heeft unaniem ingestemd met de nieuwe Huisvestingsverordening. Daarmee is het niet meer mogelijk om in vier oude woonbuurten huizen te kopen voor de verhuur. Een motie van Beter voor Den Helder om via voorrangsbeleid de doorstroom te bevorderen haalde geen meerderheid.

Zelfbewoningsplicht
De discussie over de Huisvestingsverordening was eigenlijk voorafgaande aan de raadsvergadering van maandagavond al ruimschoots gevoerd in de commissievergaderingen. Er waren dan ook weinig op- of aanmerkingen ten aanzien van het voorstel. Alleen Henk Mosk van D66 vroeg zich af waarom de Sluisdijkbuurt niet is opgenomen in het voorstel, deze wijk zou volgens hem ook meegenomen moeten worden. Dit had zijn partijgenoot Hans Verhoef eerder kenbaar gemaakt in de commissie. Wethouder Heleen Keur gaf toen aan dat in die buurt bijna alleen maar huurwoningen staan, dan heeft een opkoopbescherming geen zin. Daar kwam zij nu op terug. Er staan wel degelijk koopwoningen, maar het aanpassen van de verordening zou in dit stadium niet wenselijk zijn. Er zal op verzoek van de raad een jaarlijkse evaluatie plaatsvinden om te kijken naar de resultaten van het beleid. Over een jaar wordt daarom gekeken of ook de Sluisdijkbuurt in aanmerking komt voor opname in het beleid.

Motie over doorstroom
Carlo Assorgia diende namens zijn partij Beter voor Den Helder een vooraf aangekondigde motie in over het bevorderen van doorstroming op de woningmarkt. Met het zogenaamde ‘Bergens model’ wil de coalitiepartij voorrang geven aan mensen die verhuizen naar een beter passende woning. Ouderen die nog in een gezinswoning wonen kunnen volgens hem best doorstromen naar een appartement. Zo komen er weer woningen vrij voor jongeren of jonge gezinnen. Daarbij is het voor Assorgia vooral belangrijk dat de eigen inwoners hiervan voordeel ondervinden. Wethouder Heleen Keur was niet enthousiast over de motie. Het is namelijk juridisch zo geregeld dat dit soort beleid alleen mag wanneer er aantoonbaar woningnood is. Dat is volgens Keur in Den Helder niet zo, in vergelijking met andere gemeenten.

Toch waren er een aantal andere partijen die opmerkten dat zij de woonproblematiek in Den Helder al eerder hadden gezien en daarom ook toen al moties of vragen hadden ingediend. Mirjam Dijk van Behoorlijk Bestuur wees erop dat het bij het bevorderen van doorstroming vaak gaat over voorlichting en dat het inzetten van Wooncoaches een goed idee zou zijn. Carla van Driesten van Samen Actief verbaasde zich enorm over het initiatief van Beter voor Den Helder. Eerdere initiatieven van haar partij die betrekking hadden op de woonvoorzieningen voor ouderen werden volgens haar weggelachen. Het bevorderen van doorstroom is volgens Van Driesten een lastige zaak, vaak wonen ouderen heel voordelig in hun huidige woning. Andere partijen waren ook niet enthousiast, zo stelde Hans van Donkelaar van de ChristenUnie dat het vooral gaat om geld, mensen kunnen vaak helemaal niet verhuizen. De motie werd dan ook verworpen. De wethouder gaat wel graag in gesprek met de woningbouwverenigingen om te kijken of er nog mogelijkheden zijn om de woningmarkt verder te stimuleren.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

7 reacties

 1. De huisvestingsverordening is een lapmiddel, dat nauwelijks zal helpen. Het is onbegrijpelijk, dat een raadslid en een wethouder onzin spreken. Laten zij eerst eens goed onderzoeken wat de werkelijke situatie is en daarna uitspraken doen. De heer Asorgia moet aantonen hoe makkelijk het is om als ouderen naar een appartement te verhuizen. Mevrouw Heleen Keur doet een uitspraak, dat er geen woningnood is in Den Helder. Dat zal zij dan doen op basis van onjuiste of zeer gedateerde cijfers. De enige oplossing is overigens veel en snel bouwen.

  1. ik heb gereageerd, over een jonge vrouw van 24 met een baby die bijna al een jaar geregistreerd staat als dak en thuisloos en al ruim drie jaar ingeschreven staat bij woningstichting den helder en haar hele leven in de noordkop den helder woont, en voorlopig nog geen kans maakt op een eigen plekje.

 2. geen woningnood in den helder????
  weet van een jonge vrouw van 24 die haar hele leven in de noordkop woont en sinds 2018 ingeschreven staat als woningzoekende bij woningstichting den helder en nu een baby heeft zij voorlopig nog geen kans heeft op een eigen plekje. Ook particulier niet, daar ook wachtlijsten zijn.
  bij reacties wstg bv 188 reacties-zij nummer 104 is, zij nu op meerdere logeerplekken verblijft en al bijna een jaar als dak en thuisloos geregistreerd staat op de kerkgracht 1. gemeente den helder vind dit géén schrijnende situatie, moeder met baby staat letterlijk in de kou ….
  en is zij de enigste in deze situatie????

  1. En omdat investeerders nu geen betaalbare woningen meer mogen kopen om dan aan zeze doelgroep te verhuren zal ze nog tijden dakloos blijven

   1. @RB daar zal de huisjes melkende vuurwerkboer niet blij mee zijn.Vuurwerk verbod , huisjes verbod ,moet ie straks toch weer gaatjes boren.

    1. Het is niet met terugwerkende kracht dus denk dat het hem een biet zou wezen

 3. Ze moet het eens in Hollands Kroon proberen.Stond hier al bijna 5 jaar ingeschreven.Helemaal niks .Toen naar Hollands Kroon .Binnen week een aanbieding en twee weken later al de volgende.Tot alle tevredenheid nu een prachtig plekje .Dan ook nog alle lof over het sociaal domein van deze gemeente.Hier werken mensen die er echt mee bezig zijn om de mensen te helpen om er boven op te komen.Heel wat anders dan de kille ambtenaren in Den Helder die er alles aan doen om je nog verder de afgrond in te helpen.

Wellicht ook interessant

Back to top button