Den HelderPolitiek

College Den Helder ontevreden over dnoDoen

Advertentie:

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder heeft aan dnoDoen, de organisatie die onder andere de nachtopvang van dak- en thuislozen verzorgt, laten weten ontevreden te zijn over de manier waarop zij die opdracht uitvoeren. Wethouder Peter de Vrij wil van het bedrijf een meer proactieve houding. Dat heeft onder andere te maken met de uitbreiding van het aantal opvangplekken.

Via een motie van onder andere de ChristenUnie heeft de raad het college in december opgedragen om meer opvangcapaciteit voor daklozen te regelen. Het college heeft rond dezelfde tijd gesprekken gevoerd met het management en het bestuur van dnoDoen, de organisatie die de opvang regelt. Medio december kon het college melden dat er aanvullende nachtopvang was gerealiseerd in sporthal De Slenk. Ook is er met het Leger des Heils afgesproken dat daklozen overdag bij hun terecht kunnen.

In de gesprekken met dnoDoen is onder andere gesproken over het geringe aantal opvangplekken voor dak- en thuislozen. Dno had er slechts 8 in Den Helder, terwijl er zover bekend 42 daklozen zijn. In de Slenk kon op korte termijn opvang geregeld worden voor nog eens 20 mensen: “Geconstateerd is dat de samenwerking beter kan en dat de gemeente een meer proactieve rol van dnoDoen verwacht”, zo schrijft wethouder De Vrij nu aan de gemeenteraad. Volgens de Vrij is het college ontevreden over de wijze waarop Dno haar taak vervult: “Het is niet erg om elkaar daarop aan te spreken”, zo zei hij in een aanvullende verklaring.

Leger des Heils
De gemeente maakt ook per direct €7.500,- vrij voor Het Leger des Heils. Op verzoek van de gemeente worden daklozen daar nu overdag opgevangen. Het Leger wil daarnaast maaltijden gaan verzorgen en heeft de gemeente gevraagd om een bijdrage voor de aanschaf van diverse keukenapparatuur. Daarnaast wordt gekeken of het mogelijk is om een douche te realiseren: “Nu komt het voor dat medewerkers de cliënten uitnodigen om in hun huis te douchen. We willen graag kijken of we ervoor kunnen zorgen dat er een openbare douche kan komen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

5 reacties

  1. Ondertussen worden er +/- 500 verderop miljonen uitgegeven aan een stadhuis dat niemand op Willemsoord wil hebben.

    Maar de daklozen (waarvan er genoeg zijn dankzij de overspannen woningmarkt) kunnen niet geholpen worden?

    Medewerkers die daklozen in hun eigen huis laten douchen?

    Dit is écht schandalig!!!

  2. Vroeger gingen de dit soort mensen gewoon naar instellingen als Veenhuizen en Frederiksoord.`Gingen ze lekker aan het werk en leerden weer om structuur in hun leven te krijgen en waren ze van nut voor de maatschappij. Hoogste tijd dat we dit soort instellingen weer in het leven roepen.De nog in te polderen Markerwaard zou een prachtige plek zijn.De ontginning van dit nieuwe land zou jaren werk voor ze opleveren.

  3. @zus: kunnen ze ook meteen die uitgeprocedeerde asielzoekers heen sturen

Wellicht ook interessant

Back to top button