Den HelderVideo

Krapte op de arbeidsmarkt, werkgevers solliciteren bij werkzoekenden (video)

Den Helder – De landelijke krapte op de arbeidsmarkt sijpelt ook door in de Noordkop. Bedrijven zijn naarstig op zoek naar nieuw personeel, maar de gaten in de roosters zijn nog niet zo makkelijk op de vullen. Om het werkgevers en potentiële werknemers makkelijker te maken elkaar te ontmoeten organiseerde het Werkgevers Servicepunt een banenmarkt, waarbij werkgevers werden uitgedaagd hun organisatie te pitchen aan werkzoekenden.

“Werkgevers zoeken onwijs veel personeel, en er zijn minder werkzoekenden. Wij dachten, laten we het eens omdraaien”. Eline de Ridder van het Werkgevers Servicepunt is één van de organisatoren van de banenmarkt. Organisaties door heel de Noordkop werden uitgedaagd zich te presenteren in de stadshal van theater De Kampanje, om het gesprek aan te gaan met potentiële nieuwe collega’s. Hoewel solliciteren doorgaans neerkomt op de presentatie van de werkzoekende, is het volgens de Ridder tijd om de rollen om te draaien. De werkgever is volgens haar aan zet, en daar mogen ze best wat moeite voor doen.

Daisy van Leeuwen, collega van de Ridder, is meer dan tevreden met de opkomst. “Er waren oorspronkelijk 119 aanmeldingen, maar uiteindelijk zijn er 210 werkzoekenden gekomen.” Het Werkgevers Servicepunt is een samenwerking tussen meerdere gemeenten in Noord-Holland-Noord en het UWV. Door werkgevers te ondersteunen en aanbod bij de arbeidsvraag te brengen hopen zij sneller werkzoekenden aan een passende werkplek te koppelen.

Rondstruinen
Na een rondje te hebben gestruind melden veel van de bezoekers zich bij een van de stands van de deelnemende organisaties voor een informele kennismaking. De laagdrempeligheid van het evenement noemen veel bezoekers als een pluspunt. “Solliciteren wordt snel zo onpersoonlijk”, vertelt een bezoeker. “En je moet altijd maar wachten of er wat terug komt. Nu is het toch makkelijk om gewoon even een praatje te maken.” Ook de verscheidenheid van werkgevers zorgt voor nieuwe inzichten. “Ik werkte in de houtbewerking, maar daar ben ik opgebrand”, vertelt iemand. “Ik ben nu gaan kijken bij zorginstellingen, dat lijkt me wel wat. Ik ben eigenlijk altijd al heel zorgzaam geweest, dus ik denk dat het wel bij me past.”

Hoewel Den Helder lang een reputatie heeft gehad als stad met veel werkloosheid is het volgens wethouder Pieter Kos tijd om die reputatie toe te schrijven aan de geschiedenis. “Zoon naam blijft als stad vaak aan je kleven, maar dat is al heel lang niet meer zo. De werkloosheid in Den Helder ligt voor het eerst in decennia onder het landelijk gemiddelde, er zijn meer banen dan mensen in Den Helder.” De opkomst van bedrijven was dan ook flink. Van bouwbedrijven tot defensie tot kraamzorg, voor bezoekers was er ruime keus. Wethouder Kos: “Ik ben blij dat we dit kunnen organiseren, ook om te laten zien: die werkgever zit op jou te wachten.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button