Den Helder

Veel vragen bij bewonersavond over energietransitie in Den Helder

Advertentie:

Julianadorp – Tientallen inwoners van gemeente Den Helder kwamen donderdagavond bijeen in het Junior College in Julianadorp. Aan de Akkerbouwstraat werden zij bijgepraat over de geplande energietransitie in de gemeente. De aanwezigen zagen presentaties en konden met een deskundig panel in gesprek over dit thema.

De avond begon met een inleidend praatje van Wijkplatform-voorzitter Hans Boskeljon. Hij introduceerde de gasten en legde uit hoe het programma eruit ging zien. Vervolgens was het woord aan Stefan Hikspoors, die namens gemeente Den Helder uitleg gaf over de plannen voor de energietransitie. Hij had het overkoepelende thema duurzaamheid ingedeeld in de Big 5: energietransitie, duurzame mobiliteit, klimaatadaptie, biodiversiteit en een circulaire samenleving. Energietransitie is volgens hem daarin het belangrijkst.

Hikspoors verwees in zijn presentatie onder meer naar het woningverbeterplan, wat voor de bewoners inzichtelijk maakt op welke gebieden hun huizen een slag kunnen slaan in verduurzaming. Ook praatte hij de zaal bij over andere initiatieven uit de gemeente, zoals warmtecoaches, de Duurzame Huizen Route en het Duurzaam Bouwloket. Hikspoors vervolgde zijn presentatie met uitleg over de startwijken De Schooten en Zwanenbalg. Laatstgenoemde wijk heeft een werkgroep waarin wordt onderzocht welke reële technische mogelijkheden er daar zijn.

Susteen
Daarna volgde een presentatie van Gert Jan van der Waard van Susteen, bureau voor verduurzaming. Hij somde de voordelen van verduurzaming op en vertelde vervolgens hoe het stappenplan van Susteen eruit ziet. Het bedrijf komt eerst bij de bewoners op bezoek voor een check van onder meer (spouw)muurisolatie, dakisolatie en het glas. Daaruit volgt een handzaam adviesrapport met de mogelijkheden voor verduurzaming. Zo sprak Van der Waard onder meer over de voordelen van goed geïsoleerd glas, zonnepanelen en een warmtepomp.

Peter van Diepen, wethouder financiën, kwam daarna aan het woord. Hij sprak ook over het belang van een duurzamere wereld. “We zullen moeten omschakelen en een hele grote ingreep moeten doen in het energiesysteem. Dat heeft ook financiële consequenties, dat begrijp ik als wethouder financiën heel goed.”

Panelgesprek
Tijdens het panelgesprek werden Hikspoors, Van der Waard en Van Diepen bevraagd. Boskeljon begon, waarna het de beurt aan de zaal was. Zo vroeg de gespreksleider waarom Zwanenbalg het woningverbeterplan volledig vergoed krijgt, maar de andere wijken vooralsnog niet. “Je moet altijd ergens beginnen en je moet het ook aanjagen”, antwoordde wethouder Van Diepen daarop. “Daarom hebben we binnen de huidige mogelijkheden besloten het daar verder op gang te helpen. Als we in andere wijken ook van start gaan, kijken we wat de mogelijkheden zijn.” Hij sloot stimulerende maatregelen voor toekomstige wijken niet uit.

Na vragen vanuit het Wijkplatform was het de beurt aan bezoekers in de zaal. Zij stelden, met name Peter van Diepen, uiteenlopende vragen. Zo werd namens Ondernemersvereniging Den Helder gevraagd of er vanuit de gemeente ook stimuleringsmaatregelen zijn voor bedrijven, maar daar moest het panel het antwoord schuldig op blijven. Verder waren vragen over het volle stroomnet, particuliere opwekking van windenergie en capaciteitsproblemen bij isoleerbedrijven.

Zo konden de tientallen aanwezigen donderdag het hemd van het lijf vragen van de aanwezige deskundigen. De avond werd besloten met een nazit waar bewoners nog even met elkaar en de deskundigen in gesprek konden gaan.

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

11 reacties

  1. Je wordt gedwongen ze vertellen alleen de voordelen b.v. warmtepomp 70 % minder gas maar ze vertellen er niet bij dat je elektra rekening enorm stijgt.
    Dat je op hoge kosten gejaagd wordt onder valse voorwendselen, dat de mens de oorzaak is maar men verteld niet dat het ook een natuurlijk proces is de opwarming. Zonnepanelen ja nu kun je gaan betalen voor de terug levering.
    Maatregelen ja prima maar we moeten niet uitgekleed worden en iedereen weet wel wat te doen met zijn huis…
    Ja u moet uw dak isoleren, ja dat weet ikzelf ook wel, kassa weer enkele tientjes.
    Groene waanzin, veel willen en geen betaalbaar alternatief bieden en vooral stil houden dat we uit vervuilende landen blijven importeren, hoe hypocriet ben je?

  2. Deze energietransitie leidt tot armoede, het klimaat trekt zich er niets van aan. In feite is het een rooftocht door de overheid verkocht met een leugen. Bovendien is de uitvoeren zo klungelachtig dat de politici weggestuurd moeten worden.

    1. Het leidt inderdaad tot armoede in het Midden-Oosten. Niet in Rusland want dat is al arm.

  3. Persoonlijk heb ik twijfels over de correlatie tussen de CO2 uitstoot en de opwarming van de aarde.

    Wat echter buiten kijf staat is dat de voorraad fossiele brandstoffen binnen 50-100 jaar uit is geput.

    Er moet wat gebeuren; anders stort de samenleving in.

    Echter de manier waarop het nu aan wordt gepakt…

    Electriciteit is een haalbaar alternatief voor in huis; maar daar moet wel het netwerk voor worden aangepast. En de bron. Dat geklungel met windmolens op zee, die meer energie kosten dan ze produceren…

    Eerst een schone bron (kernsplijting of kernfusie); dan het electriciteitsnet aanpassen en dan pas de burger vragen om een steentje bij te dragen.
    (En niet andersom; zoals nu gebeurt!)

    1. Wow, wat een onzin verhaal. Kernsplijting een schone bron?? Twijfels of CO2 en opwarming maar buiten kijf staat dat de “voorraad” fossiele brandstof op raakt.
      Ga eens naar school, en rap!! Koekwaus

  4. Kijk een naar de documentaire op Netflix het ontstaan van de aarde daar zie je alles voorbij komen op klimaat verandering

  5. Vraag maar aan de bewoners in de gasloze Rotterdamse wijk die al weken in de kou zitten omdat het systeem gewoonweg niet goed werkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button