Defensie

Zr. Ms. De Ruyter nu onder gezag van Europese missie

Adverentie

Den Helder – Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter is officieel begonnen aan haar missie in de Golfregio. Volgens een bericht op de Facebookpagina van de Koninklijke marine. Met een zogeheten Fully Operational Capable (FOC) ceremonie op het Franse Hoofdkwartier in Abu Dhabi is het startsein gegeven voor de European-led Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASOH). Het doel van de Europese inzet is het vergroten van de maritieme veiligheid en om spanningen in dit economisch belangrijke gebied te verminderen.

Het fregat gaat de komende maanden, samen met het Franse luchtafweerfregat Forbin en een patrouillevliegtuig, een beeld opbouwen van de maritieme veiligheidssituatie. De taak van Zr.Ms. De Ruyter is hoofdzakelijk om het zeerecht te handhaven en activiteiten te monitoren. Landen die het zeerecht schenden worden aangesproken via de diplomatieke lijn van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De spanningen in de Golfregio zijn in de voorgaande maanden hoog opgelopen. Incidenten ontregelen de scheepsvaart en dat brengt onzekerheid met zich mee. Dat heeft directe gevolgen voor de wereldeconomie en Nederlandse reders. Zo stijgen de olieprijzen en gaan verzekeringspremies voor reders die door het gebied varen omhoog.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button