Noord-Holland

Gazprom heeft ook in onze regio een grote vinger in de pap

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Een petitie waarin Nederlandse gemeenten worden opgeroepen om hun contracten met Russische gasleverancier Gazprom op te zeggen ontvangt steeds meer steun. De gemeenten in de Noordkop hebben geen contracten met Gazprom, maar ontvangen via de slibdrooginstallatie in Beverwijk, die enorme hoeveelheden Russisch gas verbruikt, ook energie. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) neemt direct gas af van Gazprom. HHNK is na Schiphol, Tata Steel en Google de grootste energieverbruiker van Noord-Holland.

Follow the Money publiceerde in januari een onderzoek waaruit blijkt welke gemeenten en waterschappen een contract hebben met Gazprom. Hoewel Follow the Money aangeeft van Schagen en Hollands Kroon geen gegevens beschikbaar te hebben, geven woordvoerders van beide gemeenten dat zij geen contracten met het Russische bedrijf onderhouden. Den Helder en Texel nemen gas af van Eneco. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne wordt de oproep om de contracten met Gazprom op te zeggen steeds luider. Een petitie hiertoe is ten tijde van het schrijven van dit bericht 44.000 keer getekend.

Het jaarlijkse verbruik van HHNK bedraagt 15 miljoen kubieke meter gas. Van die 15 miljoen kubieke meter wordt maar liefst 97 procent gebruikt voor het drogen van slib in de slibdrooginstallatie in Beverwijk. In die installatie wordt het slib afkomstig uit rioolwaterzuiveringsinstallaties gedroogd zodat het als biobrandstof gebruikt kan worden. De HVC heeft in Dordrecht een slibverbrandingsinstallatie die deze biomassa omzet in energie. De HVC levert deze vervolgens weer aan gemeenten, waterschappen, bedrijven en particulieren. Zo zijn zij indirect ook afhankelijk van het Russisch gas. Onder andere Hollands Kroon ontvangt energie van HVC.

Eind 2023 geen gas meer nodig
De afhankelijkheid van Russisch gas zal op korte termijn verdwijnen, zo laat het waterschap weten. Omdat eigenlijk al het gas dat het Hoogheemraadschap inkoopt gebruikt wordt voor één proces: De slipdroogcentrale in Beverwijk, is er ook maar één proces dat veranderd moet worden. Daar zijn ze al druk mee bezig: “Wij zijn al een tijd bezig om energieneutraal te worden en van het gas af te gaan. De situatie in Oekraïne, die wij ook zorgelijk vinden, onderschrijft die noodzaak alleen maar meer. Hierover staan wij in nauw contact met Rijksoverheid”, zo laat een woordvoerder weten. HHNK is op dit moment aan het bouwen bij de slipdroogcentrale, zodat deze gasloos gebruikt kan worden. “Deze transitie is belangrijk, want we kunnen de centrale niet zomaar uit het gebruik halen. Het verwerken van de slib is een noodzaak.” Het hoogheemraadschap verwacht dat de slibdroogcentrale eind 2023 gasvrij is.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

  1. mooie woorden maar komt toch geen ruk van terecht, leuk een petitie om met Gazprom te stoppen maar wel eens aan gedacht waar het gas dan vandaan moet komen?? het groeit voor zover ik weet niet aan de bomen, alles in dit land liegt en bedriegt

Wellicht ook interessant

Back to top button