Den HelderPolitiek

Bestuur Den Helder: “De bouw van het stadhuis heeft geen negatieve effecten op nautische bedrijvigheid”

Den Helder – Het college B&W van de gemeente Den Helder blijft in de beantwoording van schriftelijke vragen door de fractie van Senioren Actief bij het standpunt dat de bouw van het nieuwe stadhuis op Willemsoord geen negatieve effecten zal hebben op de bestaande maritieme onderhoudsactiviteiten. In een recent interview gaf de directeur van het bedrijf Damen Shipyards aan dat het nieuwe stadhuis de doodsteek zal zijn voor de nabije scheepswerkzaamheden. Het college erkent dat het bedrijf van groot belang is voor de economie van Den Helder, maar ziet geen reden waarom het nieuwe stadhuis dit zou ondermijnen.

“In het gebied is ruimte voor musea, theater, horeca, evenementen, een jachtwerf en dergelijke. Daarbij wordt rekening
gehouden met bestaande nautische activiteiten. Voor de renovatie van de Boerenverdrietsluis bijvoorbeeld wordt de breedte van het drijvende dok van Damen Shipyards ingecalculeerd”
, aldus de gemeente. Ruimte genoeg dus om alle bestaande activiteiten te behouden en verdere ontwikkelingen door te laten gaan. De openbare ruimte zal volgens de gemeente mettertijd intensiever benut worden, maar dat betekent niet dat er tekort ruimte is voor nautische activiteiten. Daarnaast dragen deze activiteiten in belangrijke mate bij aan het gewenste behoud van het maritieme karakter van Willemsoord.

Geluidsoverlast
De grote zorg van de directeur van Damen Shipyard is dat er op Willemsoord een herhaling van wat zich jaren geleden op industrieterrein Westoever afspeelde zal plaatsvinden. Omdat bewoners klaagden over geluidsoverlast, werd de industrie in de nabijgelegen haven beperkt. Het college reageert niet direct op het gevaar van geluidsoverlast in de beantwoording van de vragen van Senioren Actief. In een aanvullende reactie van de gemeente aan Regio Noordkop geven zij echter aan dat ook dit geen probleem zou moeten zijn. “De huisvesting van de gemeentelijke organisatie zal voldoen aan de huidige bouwkundige eisen. Hieronder valt ook de isolatie ten behoeve van de klimaatbeheersing, het beperken van energiegebruik en het beperken van geluidsoverlast uit de omgeving”, aldus de gemeente. Daarbij komt dat een gemeentehuis volgens het bestuur geen geluidgevoelig object is. Bezoekers en klanten van het stadhuis alsmede de medewerkers van de gemeente zullen daarom geen bovenmatige geluidhinder ervaren. Het onstaan van geluid is niet enkel het geval bij werkzaamheden aan schepen. Volgens de gemeente zullen ook evenementen, verkeer of nieuwbouw geluid opleveren, maar dit hoeft geen probleem te zijn op het nieuwe levendige Willemsoord.“Bij levendigheid hoort ook een bepaalde mate van geluid”, aldus de gemeente.

Op 31 maart vindt er op verzoek van D66, de PVV, GroenLinks, Senioren Actief en Behoorlijk Bestuur een extra raadsvergadering plaats over het mogelijke wegvallen van werkgelegenheid door het nieuwe stadhuis. De raadsvergadering is live bij te wonen op de website van de gemeenteraad.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. Er veranderen nog al wat regels als er kantoren op Willemsoord komen t.b.v. gemeentehuis. Denk eens aan geluidsnormen, fijnstof en dat heeft wel degeijk effect op e omliggende bedrijvigheid. Een vergadering en op de helling ernaast wordt met luchthamers verf gebikt….

Back to top button
%d bloggers liken dit: