Den HelderPolitiek

Gemeente kan niks doen aan leegstaand boswachtershuis

Adverentie

Den Helder – De gemeente Den Helder bezit geen middelen om de realisatie van de Bed & Breakfast in het boswachtershuis in de Donkere Duinen te bespoedigen. Zo blijkt uit een reactie van het college B&W naar aanleiding van vragen van de fractie Gemeentebelangen Den Helder.

Het historische pand is in 2016 verkocht aan de heer Zuurbier uit Amsterdam. Er werd toen gezegd dat er in januari 2017 een Bed & Breakfast gerealiseerd zou zijn in de vroegere woning van de boswachter. “Hoewel de koper jaar na jaar belooft dat de verbouwing snel op gang komt, is er om redenen weinig progressie in het realiseren van de plannen”, aldus de gemeente. Wat die redenen precies zijn blijft onduidelijk. Volgens velen is het tijd dat de gemeente iets doet aan de situatie.

Zo vinden ook sommige gemeenteraadsleden. De lokale partij Gemeentebelangen Den Helder heeft op 23 februari vragen gesteld over deze situatie. Allereerst willen zij weten of het gemeentebestuur het met hen eens is dat het “nu lang genoeg geduurd heeft” en of het klopt dat het uitblijven van het Bed & Breakfast tegen de afspraken tussen de gemeente en de heer Zuurbier in gaat. Het college B&W is het er mee eens dat de realisatie van het Bed & Breakfast lang op zich laat wachten, maar dit is volgens hen niet tegen de gemaakte afspraken. Deze afspraken zijn er namelijk niet, zo blijkt uit de reactie van het bestuur: “Helaas zijn er geen middelen om dit proces te bespoedigen. Zowel in de notariële akte als in de koopovereenkomst zijn geen eisen of voorwaarden opgenomen met betrekking tot de realisatie van het beoogde plan. Daarnaast bestaat er geen leegstandsverordening voor dit deel van de stad en deze functie. Er bestaat daardoor geen grond voor een mogelijke gedwongen ontbinding van de koopovereenkomst.”

De situatie zoals deze nu is zou dus in werkelijkheid oneindig kunnen blijven bestaan. De gemeente heeft geen grond om het pand terug te kopen of om aan de heer Zuurbier deadlines te stellen. De gemeente heeft regelmatig contact met de heer Zuurbier, en in januari van dit jaar is aan hem aangegeven dat terugkoop van het pand door de gemeente “in het uiterste geval bespreekbaar is”. Echter, de heer Zuurbier gaat hier niet op in en zijn plannen voor een Bed & Breakfast blijven ongewijzigd. Tevens heeft de heer Zuurbier aangegeven dat hij bij verkoop het pand openbaar zou willen aanbieden. Volgens de gemeente staat het potentiële kopers vrij een onderhandelingstraject te starten. Hierin zal het college niet actief bemiddelen aangezien dit een privaatrechtelijke aangelegenheid betreft.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

3 reacties

  1. Die Suurbier lacht zich rot. Een speculant van de eerste orde, dat is hij. De waarde van de woning is inmiddels verdubbeld. Straks verkoopt hij het met een torenhoge winst aan wie hij maar wil. Ongelooflijk en schandalig dat de gemeente in het koopcontract geen bepalingen heeft opgenomen om dit scenario tegen te gaan…..

  2. Postkantoor versie 2. Wie verbaasd dit soort dingen nog? De hele gemeenteraad mogen ze van mij buiten de stadsgrenzen zetten. Amateuristisch gezelschap.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: