Den HelderHollands Kroon

Minder geboortes in de Noordkop na eerste lockdown

Den Helder – Meestal zorgt een crisis voor een (tijdelijke) dip in het aantal geboortes en is er pas sprake van een toename na afloop van de crisis. De coronacrisis is daar landelijk een uitzondering op, mogelijk doordat de lockdown ervoor zorgde dat stellen meer tijd thuis met elkaar doorbrachten. De ooievaar was in Den Helder en Hollands Kroon minder actief. In Den Helder was het aantal geboortes in 2019/2020 84 en een jaar later 81. Dit betekent 3,6 procent minder nieuwe wereldburgers. Nog minder bezocht de ooievaar de gemeente Hollands Kroon. Daar liepen over dezelfde periodes de geboorten terug van 80 naar 70. Een vermindering van 12,5 procent.

In 22 van de 47 Noord-Hollandse gemeenten nam het aantal geboortes toe. Vooral in Blaricum (+73,3%), Koggenland (+65%) en Drechterland (+60%) was het verschil met een jaar eerder groot. De bezoeken van de ooievaar op Texel stegen van 15 (2019/20) naar 20 (2020/2021). Betekent 33,3 procent.

Landelijk stijging geboortes
Negen maanden na de eerste lockdownperiode was er in Noord-Holland afgelopen december en januari een geboortestijging van 0,3% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is iets meer dan het landelijk gemiddelde van +0,2%. In totaal werden in twee maanden tijd 4.618 Noord-Hollandse “coronababy’s” geboren. Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button