Den HelderJeugdVideo

Leerlingen Jac P Thijsseschool ruimen buurtafval op (video)

Den Helder – Leerlingen van de Jac P Thijsseschool gingen op 25 maart met prikkers en vuilniszakken de Visbuurt in om afval op te ruimen. Dat doen ze in het kader van het Plastic Soep-project, waarin ze leren over plastic, afval en de oceaan.

Enthousiast rennen de kinderen door de buurt om het afval op te ruimen. Veel sigarettenpeuken, blikjes en papiertjes, maar ook een wc-bril en een koekenpan. De kinderen komen van alles tegen. “We hebben net de gekste dingen gevonden, bij de kerk hierachter lag gewoon een wc-pot!”, zegt Noëlle.

De kinderen leren veel over het afvalprobleem tijdens de projectmaanden. “Je hoort aan de natuur te denken. Vogels gaan dood aan plastic. Het komt in de zee terecht en dan gaan er vissen aan dood”, vertelt Roy. Het is ook schadelijk voor mensen, zegt Roy, “als vissen het eten en wij eten die vissen weer, dan komt het ook in ons lichaam terecht”.

Eén van de activiteiten was het opzoeken van de plasticvervuiling op het strand. “We hebben zeedieren gemaakt en versierd met het plastic op het strand. Daar hebben we postkaarten van gemaakt”, vertelt Noëlle. De postkaarten zijn te koop voor het goede doel: jonge vluchtelingen uit Oekraïne.

De kaartenactie van groep 7 van de Jac P Thijsseschool

De leerlingen willen hun nieuwe kennis ook graag doorgeven. Niscaya heeft een Youtubekanaal gemaakt, met zelfgemonteerde video’s over de plastic soep (zie onderaan de pagina).

De Regio Noordkop-reportage:

Een filmpje van Niscaya:

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button