Den Helder

Kan de Lange Jaap blijven staan? We weten het volgend jaar

Advertentie:

Den Helder – Het iconische baken van Den Helder, ookwel vuurtoren de Lange Jaap, staat nog altijd met wand- en vloerscheuren te wachten op bestaanszekerheid. Rijkswaterstaat wil de vuurtoren behouden door te renoveren en stabiliseren, maar het is niet zeker of dat wel haalbaar is. Het ‘Go / No Go’ moment vindt naar verwachting in februari 2025 plaats. Die informatie deelde Rijkswaterstaat maandagavond met de gemeenteraad.

Het doel van de informatieavond was de raadsleden mee te nemen in het tot nu toe doorlopen proces en duidelijkheid te geven over welke stappen de komende periode gezet worden. De processtappen werden toegelicht door Stephan de Bruin, projectmanager bij Rijkswaterstaat. Het plan van aanpak en de studiefase zijn al enige tijd afgerond. Zo werd in december 2023 de uitkomst van het onderzoek naar toekomstscenario’s bekendgemaakt: renoveren en stabiliseren is het voorkeursscenario, maar daar zitten ook risico’s aan verbonden. Dat werd maandagavond door De Bruin herhaald.

Go of No Go?
Wat nieuwe informatie betrof was een tijdlijn van de stappen die nog gezet moeten worden. Daaruit bleek dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat in februari 2025 gevraagd wordt een definitief besluit te nemen over de toekomst van de Lange Jaap, aan de hand van een technisch ontwerp dat dan gereed moet zijn. Dit noemt Rijkswaterstaat het ‘Go / No Go’ moment. Raadslid Rogier Bruin (VVD) vroeg zich af wat een ‘No Go’ zou betekenen voor de vuurtoren, maar daar had projectmanager De Bruin nog geen antwoord op.

“Het ziet er gunstig uit, maar dat is geen belofte”, aldus De Bruin. De mogelijkheid dat de gekozen oplossingsrichting niet haalbaar is, heeft te maken met onzekerheden zich kunnen voordoen tijdens het renoveren. De Bruin: “Er is nu een X bedrag gereserveerd, maar misschien wordt dat budget wel overschreden. Dan moet ik terug naar de minister. We kunnen dus niet honderd procent garanderen dat het doorgaat.”

Op dit moment is Rijkswaterstaat op zoek naar een aannemer voor het project. Als die gevonden is, gaat de ‘bouwteamfase’ van start. Daarin wordt het scenario renovatie-stabilisatie verder uitgewerkt en samen met de aannemer gekeken naar de risico’s. Dat vormt de basis voor het technisch ontwerp. Het doorlopen van de bouwteamfase duurt een half jaar en RWS mikt erop deze in augustus te starten. Op die manier kan de minister begin volgend jaar een weloverwogen besluit nemen.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button